Tutkimus listasi maailman yleisimmät taudinaiheuttajat ja kuolinsyyt

Sydäntaudit, tupakka ja väkivalta tappoivat eniten ihmisiä maailmassa vuonna 2016. Eniten terveyshaittoja aiheuttivat vuorostaan huonot ruokailutottumukset ja mielenterveyshäiriöt. Laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa laitettiin ihmiskunnan pahoinvoinnin syyt järjestykseen.

Nimellä The Global Burden of Disease tunnetussa tutkimuksessa havaittiin, että ihmisten eliniän myötä myös sairaana vietettyjen vuosien määrä kasvaa. Sairauksien kanssa elettyjen vuosien määrä oli tutkimuksen mukaan suurempi köyhissä maissa kuin rikkaissa.

Tutkimusta varten analysoitiin yli 2500 tutkimusta noin 130 maasta. Yhteensä kaikissa tutkimuksissa todettiin ylipainon aiheuttavan noin joka viidennen kuoleman maailmassa. Tupakointi oli toiseksi yleisin kuolinsyyn aiheuttanut tekijä. Vuonna 2016 tupakointi johti yhteensä 7,1 miljoonan henkilön kuolemaan.

Kuolemaksi koitunut ruokavalio sisälsi usein paljon suolaa mutta vain vähän täysjyviä, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja kalaa. Tällaiset ruokailutottumukset johtivat usein siihen, että henkilölle kehittyi ylipainoa, korkea verenpaine, korkea verensokeri tai korkeat kolesteroliarvot.

Aseiden, konfliktien ja terrorismin aiheuttamat kuolemat lisääntyivät maailmanlaajuisesti vuonna 2016. Krooniset sairaudet, kuten verenkiertoelimistön sairaudet ja diabetes olivat kuitenkin yleisin kuolinsyy 72 prosentin osuudellaan. Sydäntauteihin kuoli noin 9,48 miljoonaa henkilöä vuonna 2016.

1,1 miljardin ihmisen todettiin kärsivän mielenterveyshäiriöistä tai päihderiippuvuudesta viime vuonna. Masennus ja siihen liittyvät häiriöt olivat kymmenen eniten elämänlaatua heikentävän tekijän joukossa kaikissa paitsi neljässä valtiossa.

Tutkimuksen rahoitti Bill ja Melinda Gates -säätiön terveysrahasto. Tutkimus antaa arvion noin 330 sairauden yleisyydestä sekä yleisimmät kuolin- ja sairastumissyyt noin 195 valtiosta tai alueelta.

Lähde: The Lancet

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

WHO: Tämä sukupuolitauti kehittymässä vastustuskykyiseksi

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Näinhän se on, ravitsemus on avainasemassa. Siitä alkaen kun USA:ssa vähärasvaiset ja hiilihydraatteja suosivat ravintosuositukset otettiin käyttöön 1980 tienoilla, on lihavuus ja diabetes kasvanut vääjäämättä. Ja ohjeistus on purrut: punaisen lihn käyttö on laskenut liki 30%, eläinperäisten rasvojen kulutus on laskenut liki 30%, rasvaisen maidon kulutus on tippunut n. 80%. Vastaavasti siipikarjan kulutus on noussut yli 100%, kasvisrasvojen käyttö on noussut lähes 100%, viljojen 28%, hedelmien 35% ja kasvisten 20% ja sokerin 10%. Ja seurauksena maa lihvampi ja sairaampi kuin koskaan. Ja somi siin perässä sitä mukaa kun ravitsemussuosituksia on matkittu tänne. Lisäksi huolimatta massiivisesta statiinien sydäntaudit yhä vain koristavat kuolintilastojen huippua. Tämä ei tietysti lukutaitoista kansalaista yllätä, sillä kolesteroli ei hyvin kontrolloitujen satunnaistettujen tutkimusten mukaan ole sydäntautien aiheuttaja.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.