Tutkijat löysivät yhteyden ilmansaasteiden ja miljoonien kuolemien väliltä

Ilmansaaste tappaa miljoonia ihmisiä maailmanlaajuisesti. Yleisimmin kuolemat ilmenevät sydäntautien, aivoverenkiertohäiriöiden ja keuhkosyöpien kautta, todetaan Lancet-lehdessä julkaistussa laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa.

Lähes kaikki ilmansaasteisiin yhdistettävissä olevat kuolemat, eli 92 prosenttia kuolemista, tapahtuu köyhissä tai keskituloisissa maissa. Jopa neljännes kuolemista voidaan yhdistää ilmansaasteisiin voimakkaasti teollistuvissa maissa, kuten Intiassa, Pakistanissa, Kiinassa ja Bangladeshissa.

Ilmansaaste on enemmän kuin vain ympäristöllinen haaste. Se on vakava uhka, joka vaikuttaa monin tavoin ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin, tiivistää tutkija ja professori Philip Landrigan.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2015 ilmansaasteet aiheuttivat noin yhdeksän miljoonaa kuolemaa. Saasteinen ilma, joka johtuu esimerkiksi kulkuvälineistä ja teollisuudesta, oli vastuussa noin 6,5 miljoonasta kuolemasta.

Toiseksi suurin tappaja oli saastunut vesi, joka levittää gastointestinaalisia sairauksia ja loisinfektioita. Saastunut vesi aiheutti noin 1,8 miljoonaa kuolemaa.

Eniten ilmansaasteisiin liitettävissä olevia kuolemia esiintyi Intiassa ja Kiinassa. Tuoreen tutkimuksen toteuttamiseen osallistui noin 40 kansainvälistä tutkijaa.

Lähde: Lancet 2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Pienhiukkaset ovat haitaksi aivojen terveydelle

Tupakointi tappaa enemmän ihmisiä kuin ilmansaasteet

Ilmansaasteet yhteydessä valtimoiden kalkkeutumiseen

Ilmansaasteet voivat heikentää lasten keuhkoja

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.