Jyllääkö kehossasi hiljainen tulehdus?

Nyt ei puhuta bakteerin tai viruksen aiheuttamasta tulehduksesta, vaan matala-asteisesta tulehduksesta, joka on pääosin seurausta epäterveellisistä elintavoista.

Kun ruokailu- ja liikuntatottumukset ovat pielessä ja elämä on liian stressaavaa, syntyy kehossa vapaita radikaaleja, jotka ovat solujen normaalia toimintaa häiritseviä yhdisteitä. Tällä on vakavia seuraamuksia, sillä matala-asteinen tulehdus voi altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille, kakkostyypin diabetekselle, syöville, aivoinfarktille sekä Alzheimerin ja Parkinsonin taudeille.

Kyseessä ei ole varsinaisesti tulehdus, vaan ärsytys- tai stressitila. Sen voi todeta veren tulehdusarvoja mittaavalla herkällä CRP-testillä, mutta muuten oireita voi olla vaikea tunnistaa. Aina niitä ei edes ole.

Ruoansulatusongelmat ripulista ummetukseen, ylipaino erityisesti vyötärön seudulla, jatkuva väsymys, matala mieliala ja unihäiriöt sekä ientulehdukset voivat kieliä matala-asteisesta tulehduksesta.

Antibiootit tai särkylääkkeet eivät tähän ongelmaan tepsi, vaan hoitona ovat terveelliset elintavat. Kehon ylimääräinen rasva ruokkii tulehdusta, joten laihduttaminen kannattaa. Riittävä uni ja liikunta lieventävät ärsytystilaa. Tärkein lienee silti ruokavalio: marjojen, hedelmien ja kasvisten antioksidantit torjuvat vapaita radikaaleja, rasvaisen kalan sekä useiden öljyjen ja pähkinöiden sisältämät omega-3-rasvahapot lievittävät välillisesti tulehdusta, täysjyväviljojen kuidut pitävät verensokerin kurissa ja probiootit hellivät suoliston mikrobistoa. Vältä punaista lihaa ja pitkälle prosessoituja ruokia sekä transrasvoja.

Lähteet: Terveysportti, Itä-Suomen yliopisto

Lue lisää:

Maitotuotteiden ja lihan karsiminen ruokavaliosta pienentää sydän- ja verisuonitautiriskiä

Milloin mahaoireiden taustalla on paksusuolen tulehdus?

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Useimmilla ihmisillä jyllää hiljainen tulehdus kasvirasvan ja hiilihydraattien erityisesti fruktoosin yliannostuksen takia, mutta tätä ei voi ääneen sanoa.
Vierailija (ei varmistettu)
Täysjyvävilja ylläpitää tulehdusta suolistossa. Sen voi mitata ja näkyy kohonneina TNF-alfa arvoina. Kasvisöljyt ovat myös huonoja tulehduksen kannata. Jatkuvan ylettömän hiilihydraatin syöminen aiheuttaa hyperinsulinemian ja taas on loppumaton tulehdus päällä. Hiljaisen tulehduksen aiheuttama huono ravinto on siis lääke- ja elintarviketollisuuden etuja ajava suositustenmukainen ruokavalio. Jos haluaa vänetää hiljaista tulehusta on siis paras välttää ym. tuotteita ja syödä oikeaa ruokaa. Tutkitusti tehokas tulehduksen alentaja on vähähiilihydraattinen, ketogeeninen ruokavalio. Punaisen lihan panettelu on jälleen ilman tieteellistä näyttöä, ei aiheuta jatkuvaa tulehusreaktiota, hiljaistakaan.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.