Tiedätkö, mihin luotat? Lähes kaikki laihdutusmobiilisovellukset tehdään ilman asiantuntijoiden apua

Alle promille kaikista laihdutus- ja painonhallintasovelluksista on tehty yhteistyössä terveysalan asiantuntijoiden kanssa, uutisoi Medscape.

Vain kourallinen mobiilisovelluksista on laadukkaita

Vain 17 lähes 29 000 hyvinvointisovelluksesta, eli alle promille, on todistettavasti tehty terveyden alan asiantuntijoiden avustamana, selviää tuoreesta eurooppalaistutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkastellut sovellukset olivat ladattavissa viidessä eri mobiilisovelluskaupassa kymmenessä eri maassa ympäri maailman.

Tällä hetkellä markkinoilla on yli 100 000 terveyteen liittyvää mobiilisovellusta ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Sertifikaatti voisi olla markkinavaltti

Laihdutus- ja painonhallintamarkkinat ovat kiivaat ja niillä liikkuu sekä paljon rahaa että vielä enemmän erilaisia sovelluksia, sivustoja ja muuta toimintaa.

Belgialaistutkija Charoula Nikolaun mukaan todiste siitä, että palvelun sisältö on uskottavaa, on palveluntarjoajalle suuri etu.

– Sovelluskaupoissa terveydenhuolto-organisaation sertifikaatin saaneille sovelluksille voisi esimerkiksi perustaa oman kategoriansa, Nikolau ehdottaa.

Luotettavat sovellukset myös lääkärityön avuksi

Sertifikaatin saaneet sovellukset voivat olla myös oivallinen apu terveysalan ammattilaisten työssä.

– Lihavuuden ja ylipainon ehkäisemiseen ja hoitoon on hyvin rajalliset resurssit ympäri maailman. Lääkäri voisi hyvin määrätä potilaalle jonkin luotettavan sovelluksen, tutkija visioi.

Sovelluksista koituvat kustannukset ovat pieniä. Ne olisivat hyvä vaihtoehto erityisesti matalatuloisille valtioille ja väestöryhmille.

Ainakin Yhdysvalloissa terveydenalan ammattilaiset ovat kehittäneet omia sovelluksiaan, joiden sisältö olisi sertifioitua ja tietyt laatustandardit täyttävää.

– Käyttöoikeus olisi näissä aina salasanan takana ja sisältö olisi yksilöity kullekin potilaalle, Nikolau selventää.

Näin terveydenhuollossa voitaisiin myös seurata potilaan edistymistä ja tarvittaessa antaa myös henkilökohtaista tukea. Näin potilaan terveys ei jäisi pelkän älypuhelimen varaan.

Lähteet:

Medscape

European Obesity Summit 2016

Lue myös:

Vain harva hyötyy terveyssovelluksista

Liikuntasovellusten synkkä puoli

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.