Tekoäly tunnistaa syövän ja nopeuttaa diagnoosia

MAINOS: Edulliset tuotteet Hyvinvoinnin Tavaratalosta

Tutustu Suomen suurimman terveyden ja hyvinvoinnin verkkokaupan valikoimaan:

Outletissa lisäksi tuotteita todella edulliseen hintaan.

Jo 100 vuoden ajan patologit ovat diagnosoineet tauteja samaan vanhaan tapaan: käymällä manuaalisesti läpi kuvia mikroskoopilla. Uudet teknologiset menetelmät voivat tehdä diagnooseista tarkempia ja muuttaa radikaalisti, kuinka syöpä ja muut taudit oikein diagnosoidaankaan.  

Uudet menetelmät ovat tarkempia  

Israelilaisen tutkimuskeskuksen, BIDMC:n, ja Harvardin tutkijat ovat vastikään kehittäneet tekoälyä hyödyntäviä menetelmiä, joiden avulla tietokoneita voi kouluttaa tulkitsemaan kuvista tauteja. Tutkijoiden pitkän tähtäimen tavoite on tehdä tekoälyllä toimivia järjestelmiä, jotka tekevät tautien diagnosoimisesta nopeampaa.

Lääkäri Andrew Beckin mukaan imusolmukkeiden läpikäynti olisi oiva tehtävä tietokoneelle – ja niin kävikin. Beckin laboratorion toteuttaman sovelluksen tehtävänä oli tunnistaa, esiintyykö kuvissa olevissa imusolmukkeissa rintasyöpää.

Objektiivinen arviointi todisti, että tutkimusryhmän automatisoitu menetelmä onnistui tehtävässään noin 92 prosentissa tapauksista. Lääkärien tarkkuus on lähes sama, 96 prosenttia.   

- Jännittävin seikka tutkimuksessa on, että tekoäly yhdistettynä patologiseen analyysiin nostaa tarkkuuden 99,5 prosenttiin. Menetelmien yhdistäminen vähentää merkittävästi virheitä, jäsentää Beck.  

Sekä potilaan että ammattilaisen etu  

On monia syitä, miksi kuvien digitointi ja tietokoneen käyttö tekisi lääkärien työstä helpompaa ja nopeampaa sekä potilaiden diagnooseista tarkempia. Beck lisää, että tehtävä on suuri, ja se on ollut käsillä jo viimeiset 30 vuotta.

- Vasta viime aikoina kehittyneempi skannaus, tallennus, prosessointi ja algoritmit ovat tarjonneet mahdollisuuden toimia. Tutkimustuloksemme näyttävät, että tietokone tekee älykästä työtä, ja ihmisen sekä tietokoneen yhdistelmä johtaa tarkempiin ja hyödyllisempiin diagnooseihin, joiden perusteella tehdään hoitopäätöksiä, Beck tiivistää.    

Lähteet:

BIDMC

News Medical

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi. Tutustu myös muihin terveydenhuollon ammattilaisten palveluihimme.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.