Naiskirurgin potilaat pysyvät paremmin hengissä

Naispuolisen kirurgin leikkaamat potilaat saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella pysyä paremmin hengissä kuin miesten operoimat. Ero ei ole kovin suuri, mutta samanlaisia havaintoja on tehty myös muissa lääkäriryhmissä.

British Medical Journalin julkaisemassa tutkimuksessa naiskirurgin potilaista 12 prosenttia harvempi menehtyi 30 päivän sisällä leikkauksesta. Tämä havaittiin verrattuna samanikäisiin ja samaa sukupuolta oleviin potilaisiin, joille tehtiin sama toimenpide samassa sairaalassa mieskirurgin toimesta. Myös kirurgien kokemustaso huomioitiin vertailussa. Tulokset koskivat vain kiireettömiä, suunniteltuja leikkauksia.

Kirurgin sukupuolen lisäksi monet muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta naislääkärien hienoinen paremmuus on todettu myös aiemmissa tutkimuksissa. Esimerkiksi viime vuonna julkaistu 1,5 miljoonan potilaan rekisteritutkimus osoitti sairaalahoitoon joutuvan vanhuksen toipumismahdollisuudet paremmiksi, jos häntä hoiti naislääkäri. Myös riski menehtyä 30 päivän sisällä hoidosta oli heillä pienempi.

Tarkkaa syytä ilmiölle ei tiedetä, mutta tutkimukset viittaavat naislääkärien mm. noudattavan virallisia hoitosuosituksia ja tutkimusnäyttöön perustuvia hoitomenetelmiä todennäköisemmin kuin mieslääkärien. Naislääkärit saattavat myös kommunikoida miehiä paremmin ja ottaa potilaan psykososiaaliset tarpeet useammin huomioon.

Lähde: BMJ 2017;359:j4366

Lue lisää:

Naislääkärin potilaat pysyvät paremmin hengissä

Miksi mieslääkäri tienaa enemmän? 10 selitystä

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Sanotaan, että kirurgi, jolle ei satu komplikaatioita, joko leikkaa liian vähän tai liian helppoja.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.