Googlaava potilas arvostaa lääkäriään, toteaa Lääkäriliiton piiriylilääkäri Helsingin Sanomissa

Valmiin diagnoosin kanssa vastaanotolle tuleva potilas on varmasti tuttu tapaus lähes joka lääkärille. Kaikki lääkärit eivät arvosta googlaamalla hankittua tietoa, mutta Lääkäriliiton piiriylilääkäri Minna Kaarisalo uskaltaa todeta Helsingin Sanomissa, että hänen mielestään googlaava potilas arvostaa lääkäriään.

Lääkärin näkökulmasta googlettaja vaikuttaa ihmiseltä, joka hieman nettiä selailtuaan ajattelee oman osaamisensa vastaavan yliopistotutkinnon suorittaneen ja ammattiaan harjoittaneen henkilön pätevyyttä, Kaarisalo sanoo lehdessä.

Piiriylilääkäri kuitenkin jatkaa, että hänen ajatustensa mukaan potilas arvostaa lääkäriään. Tuleehan potilas vastaanotolle siksi, että hän on huolissaan. Potilas toivoo, että lääkäri vapauttaisi hänet tästä huolesta. Ja näin lääkäri tekee ottamalla vastuun hoidosta.

Etukäteen hankittu tieto tarjoaa pohjan keskustelulle

Kaarisalon mukaan taustatiedon ansiosta potilas osaa todennäköisesti tunnistaa ja kuvata oireitaan paremmin. Googlaamallakin löydettävissä olevilla omahoito-ohjeilla voidaan lievittää vaivoja jo vastaanotolle pääsyä odotettaessa.

Joskus potilaan luottamus internetistä löytyneeseen tietoon voi kuitenkin olla katteettoman luja, kollega tiivistää. Internetistä löytyvä tieto ei korvaa lääkärin kokemusta. Pahimmillaan googlaaminen voi johtaa potilasta harhaa: esimerkiksi syöpäpotilaiden elinajanodotteesta on olemassa paljon tietoa netissä.

Ääritapauksissa potilas voi olla Kaarisalon mukaan järkähtämättömän varma siitä, mikä häntä vaivaa ja miten häntä tulisi hoitaa. Yhtaikaisesti potilas voi olla täysin väärässä asiasta. Näissä tapauksissa neuvottelu on kollegan mukaan vaativaa, ja lääkärin tulee kyetä perustelemaan oma näkemyksensä ymmärrettävällä tavalla.

Lääkärin ei auta muu, kuin kysyä potilaalta, miksi tämä ajattelee juuri näin. Vastausta on syytä kuunnella hyvin tarkkaan. Se voi paljastaa jotakin oleellista, Kaarisalo kertoo Helsingin Sanomissa.

Lähde: Helsingin Sanomat 25.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Aira Samulin: Terveystiedot pilvipalveluun – ”yksityisyys on mennyt jo aikoja sitten”

Työntekijät Facebookissa - potilastiedot vaarassa?

Vertailetko itseäsi muihin? Some voi masentaa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.