Fyysiset terveys- ja apteekkipalvelut suomalaisille edelleenkin digipalveluja tärkeämpiä

Vaikka valtaosa suomalaisista on jo joissain määrin käyttänyt terveydenhuollon digitaalisia palveluita, ei fyysisistä terveyspalveluista ja kivijalka-apteekeista haluta luopua, arvellaan tuoreessa tutkimuksessa.

Suomen Apteekkariliiton, Suomen Lääkäriliiton ja Lääketietokeskuksen toimeksiannosta tehtyyn tutkimukseen vastasi 1 000 suomalaista syksyllä 2017. Tulosten mukaan yhdeksän suomalaista kymmenestä pitää erittäin tai melko tärkeänä, että terveysasemien ja apteekkien verkostot säilyvät tulevaisuudessa yhtä kattavina.

– Uudet digitaaliset terveys- ja apteekkipalvelut eivät ole suomalaisille ainakaan vielä yhtä tärkeitä kuin fyysiset terveys- ja apteekkipalvelut, Lääketietokeskuksen tiedotteessa tiivistetään, mutta lisätään, että joka kolmas suomalainen pitää digipalvelujen mahdollisuutta erittäin tai melko tärkeänä.

Tutkimukseen osallistuneista neljä prosenttia ilmoitti käyttäneensä etälääkäripalveluita. Tämän lisäksi joka toinen olisi valmis kokeilemaan niitä. Apteekin verkkopalveluita käytti taas joka viides.

Terveysalan digipalvelut olivat 15–24-vuotiaille tärkeämpiä kuin muulle väestölle, mutta hekään eivät halua luopua fyysisistä palveluista.

Sähköinen resepti sai kiitosta

Jopa yhdeksän kymmenestä suomalaisesta piti sähköistä reseptiä hyvänä uudistuksena. Suomalaisista 60 prosenttia oli sitä mieltä, että digitalisaatio on parantanut suomalaisia terveyspalveluja ainakin jokseenkin.

Omakantaa kyselyyn vastanneista oli käyttänyt kolme neljästä. Tietoturvasta oli erittäin tai melko huolissaan joka viides haastateltu.

Lääketietokeskuksen tiedotteen mukaan suomalaiset käyttävät seuraavasti sähköisiä terveyspalveluja:

  • 73 % on käyttänyt terveydenhuollon digitaalisia palveluita (esim. Omakanta)
  • 38 % hakee tietoa lääkkeistä mobiililaitteella lääkäri- tai apteekkikäynnin jälkeen
  • 21 % seuraa terveyttään jollain mobiilisovelluksella
  • 19 % on käyttänyt apteekin verkkopalvelua eli verkkoapteekkia
  • 9 % ylläpitää lääkitys- ja rokotustietojaan itse sähköisessä palvelussa
  • 4 % on käyttänyt etälääkärin palveluita

Lähde: Lääketietokeskus 5.10.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Helpottaako digimullistus lääkäriin pääsyä?

Kattava lääkeopas: hae tietoa lääkkeistä

Farmasialiitto: Itsehoitolääkkeet marketeissa vakava uhka

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.