Rokottaako vai ei? Sillä on väliä, miten ammattilainen asettelee sanansa

Juuri kun HPV-rokotteet puhuttavat, kiirii maailmalta uusi tutkimustieto, joka liittyy rokotuspäätöksiin.

Sillä on väliä, miten terveydenhuollon ammattilainen valitsee sanansa, kun vanhemmat tekevät päätöstä siitä, rokotetaanko lapsi vai ei. Näin kertoo yhdysvaltalaistutkimus, joka julkaistiin vastikään Pediatrics-lehdessä.

Merkitystä on sillä, käyttääkö suorasukaisempaa ja ennalta olettavaa ilmaisua vai viittaako kielivalinnoillaan vapaaehtoisuuteen: esimerkiksi Nyt sitten pitäisi rokottaa vai Mitenkäs haluaisitte tehdä rokotusten suhteen?

Kävi ilmi, että jos ammattilainen käyttää vapaaehtoisuutta ilmaisevaa kielivalintaa, kieltävät vanhemmat lapsensa rokottamisen todennäköisemmin kuin jos ammattilainen käyttää suorasukaisempaa, ennalta olettavaa ilmaisua.

Jos vanhempi kieltäytyy mutta ammattilainen kertoo kuitenkin suosittelevansa rokotusta, noin puolet rokotushaluttomista vanhemmista muutti kuitenkin kantansa ja hyväksyi rokotuksen.

Tutkimuksessa käytiin läpi 111 rokotuskeskustelua, joista puolessa vanhemmat olivat epäröivällä kannalla rokotusten suhteen. Lasten ikä vaihteli yhdestä 19 kuukauteen.

Tutkimus: Douglas J. Opel, John Heritage, James A. Taylor, Rita Mangione-Smith, Halle Showalter Salas, Victoria DeVere, Chuan Zhou, Jeffrey D. Robinson: The Architecture of Provider-Parent Vaccine Discussions at Health Supervision Visits. doi: 10.1542/peds.2013-2037.

Lähde: Pediatrics

Lue myös:

HPV-rokotusten turvallisuudesta kiistaton näyttö

WHO: Tuhkarokko vähentynyt, mutta tavoitteet yhä saavuttamatta

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Samapa tuon nyt pitäisi käytännössä olla kuinka somasti se piikkilääkäri lirkuttaa. Aikuinen kyllä tietää että kaikki on vapaaehtosia ja omavastuu mahollisista rokotevaurioista 100 prosenttia

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.