Piroksikaami nopeuttaa polven sivusidevammojen paranemista

Polven sivusidevammat ovat usein viattoman tuntuisessa tilanteessa sattuvia vammoja, joiden paraneminen voi kestää jopa kuukausia. Usein polvesta vahingoittuvat samalla myös eturistiside ja nivelkierukka, mutta yksittäiset sivusidevammatkin ovat mahdollisia. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että eräät epäselektiiviset steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet, kuten piroksikaami, voisivat nopeuttaa polven sivusidevammojen paranemista. On esitetty, että tämä vaikutus johtuisi ainakin osaksi siitä, että piroksikaamin tapaiset lääkkeet mahdollistavat aikaisen kuntoutuksen. Toisaalta esimerkiksi ibuprofeenin tai selektiivisten tulehduskipulääkkeiden, kuten selekoksibin ei ole todettu nopeuttavan paranemista.

Yhdysvaltalaisessa eläintutkimuksessa on testattu hypoteesia, jonka mukaan piroksikaamin kaltaiset tulehduskipulääkkeet nopeuttavat näiden polvivammojen paranemista, mutta selektiiviset tulehduskipulääkkeet, koksibit, olisivat jopa haitallisia. Tutkimuksessa arvottiin 155 erikoiskannan (Sprawley-Dawley) rottaa seitsemään hoitoryhmään. Nämä olivat piroksikaami, naprokseeni, rofekoksibi, butorfanoli, 2 eri annosta parasetamolia ja vertailuryhmä ilman hoitoa. Rottien oikean polven sivusiteitä (MCL, medial collateral ligament) vaurioitettiin leikkauksella ja nivelsiteisiin laitettiin lääkettä muille paitsi vertailuryhmälle 1. – 6. päivänä leikkauksen jälkeen. Neljäntenätoista päivänä rotat preparoitiin ja niiden leikattujen polvien sivusiteet tarkastettiin.

Piroksikaamiryhmässä nivelsiteen murtumalujuus oli 27 % suurempi kuin vertailuryhmässä. Muiden lääkeryhmien tulokset eivät poikenneet merkitsevästi vertailuryhmästä. Näyttää siltä, että piroksikaami nopeuttaa polven sivusidevammojen paranemista. Kaikki ei-selektiiviset steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet eivät kuitenkaan näytä toimivan piroksikaamin tavoin. Myöskään opiaatteihin kuuluva butorfanoli, parasaetamoli tai selektiiviset tulehduskipulääkkeet (koksibit) eivät näytä vaikuttavan polven nivelsiteiden paranemiseen.

Lähde: American Journal of Sports Medicine 2005;33:674-679

Piroksikaamia on monissa urheilijoiden käyttämissä voiteissa ja geeleissä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Polven sivuside saavuttaa lopullisen vahvuutensa vasta kuukausien, jopa yli vuoden kuluessa vammasta, mutta paranee useimmiten itsestään toisin kuin eturistiside, joka vaatii lähes aina leikkaushoitoa.
 

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Moikka Polvi kipeenä. Tapaturma sattui torstaina. Kaaduin lattialle. Kauankohan menee kun paranee.
Ylläpito
Kiitoksia viestistäsi. Tässä linkki asiantuntijapalveluumme: http://www.terve.fi/kysy-asiantuntijalta/asiantuntijat Siellä voit esittää kysymyksiä eri alojen asiantuntijoille ja he vastaavat kysymyksiisi. Ystävällin terveisin: Terve.fi:n toimitus

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.