Nopeat hiilihydraatit eivät lisää kakkostyypin diabetesriskiä | Terve.fi
Uutinen
Nopeat hiilihydraatit eivät lisää kakkostyypin diabetesriskiä
Lue lisää aiheesta: : Lääkärikirja

Aterian jälkeen veren sokeripitoisuutta nopeasti ja voimakkaasti
lisäävien hiilihydraattien on aiemmin epäilty lisäävän riskiä sairastua tyypin
2 diabetekseen. THL:n tutkijan
Minna Similän väitöskirjan tuoreet tutkimustulokset kuitenkin kumoavat
epäilyt.

 

Tutkimus todistaa, ettei ruokavalion
glykeemisellä indeksillä ole yhteyttä tyypin 2
diabetekseen
. Tutkimus osoitti, että saman hiilihydraatin aiheuttama verensokerin nousu voi
vaihdella huomattavasti eri ihmisten välillä.

 

Similä selvitti tutkimuksessaan
ruoan hiilihydraattien glykeemisen indeksin yhteyttä tyypin 2 diabetekseen
sairastumiseen ja sitä, miten rasvan tai proteiinin korvautuminen
hiilihydraateilla vaikuttaa diabetekseen sairastumiseen.

 

Glykeeminen indeksi eli GI kuvaa ruoan aiheuttamaa
aterianjälkeistä verensokerin nousua. Mitä suurmepi GI-arvo on, sitä nopeammin verensokeri nousee.

 

GI vaihteli henkilöiden välillä

 

Tutkimuksessa tehtyjen ruoan GI-mittausten tulokset
vaihtelivat paljon saman henkilön eri aikoina tehdyissä mittauksissa sekä henkilöiden välillä.

 

- Ihmisten välillä on huomattavia eroja siinä,
minkä verran sama hiilihydraatti suurentaa aterian jälkeen veren
sokeripitoisuutta. Esimerkiksi valkoisen vehnäleivän GI vaihteli tutkittavien
välillä 42:sta 103:een. Lisäksi eri päivinä sama hiilihydraatti voi aiheuttaa
samalla ihmisellä erilaisen verensokerin nousun, Similä kertoo
tutkimustuloksista.

 

Ruokavalion keskimääräisellä GI:llä ei todettu olevan
merkitystä diabetekseen sairastumisessa. Myöskään suuremman GI:n
hiilihydraattien korvautumisen pienemmän GI:n hiilihydraateilla ei todettu
olevan yhteydessä diabetesriskiin.

 

Normaalipaino varmin tapa vähentää riskiä

 

Ruokavalion suuremman hiilihydraattipitoisuuden todettiin
kuitenkin olevan yhteydessä pienempään tyypin 2 diabetesriskiin. Riski oli pienempi myös silloin, kun hiilihydraatit korvasivat rasvaa tai proteiinia, erityisesti
kovaa rasvaa tai eläinperäistä proteiinia. Tulos ei riippunut siitä, mikä oli
rasvaa tai proteiinia korvaavien hiilihydraattien GI.

 

Tulosten perusteella GI:n huomioimisella ei voida
ehkäistä tyypin 2 diabetesta. Hiilihydraattipitoisten ruokien muilla
ominaisuuksilla sekä rasvan ja proteiinin määrällä ja laadulla on omat
vaikutuksensa.

 

- Edelleen
selvin keino tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn on normaalipainon ylläpitäminen,
Similä summaa.

 

26 000 suomalaismiehen tutkimus

 

Väitöskirjatyön seurantatutkimukseen
osallistui lähes 26 000 tupakoivaa keski-ikäistä suomalaismiestä. Miesten
ruoankäyttötiedot kerättiin kyselylomakkeella ja diabetekseen sairastumista
seurattiin Kelan erityiskorvattavien lääkkeiden rekisteristä.

 

12-vuotisen
seurannan aikana tutkimusaineistossa todettiin lähes 1 100 diabetestapausta.  Ruoan GI:n vaihtelua tutkittiin
ateriakokeessa, johon osallistui 11 henkilöä.

 

Minna Similän väitöskirja tarkastetaan Helsingin yliopistossa 13.4.2012.

 

 

Lue lisää

 

Glykeeminen indeksi ei vielä kerro ruuan terveellisyydestä

Glykeeminen indeksi on
kyseenalaistettu

Huonot hiilihydraatit
haitaksi verisuonille

Onko fruktoosi haitallista?

Varo huonoja hiilihydraatteja!

12.04.2012
Kirjoittaja
Suvi Vinblad

Terve Median sosiaalisen median tuottajana ja verkkotoimittajana pääsen selvittämään, seuraamaan ja jakamaan uutisia itseänikin kiinnostavista aiheista, kuten fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista, liikunnasta ja kauneudesta - ja mikä työssäni tärkeintä: pääsen välittämään tätä tietoa eteenpäin myös teille lukijoille! Työn ulkopuolella saan endorfiinini muun muassa ystävieni seurasta, hyvästä musiikista ja liikunnasta.

Seuraa minua GooglePlussassa

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Pienten lasten ihottumat
Ihottumalla tarkoitetaan ihon tulehdusreaktiota, joka aiheuttaa muutoksia sen väriin ja rakenteeseen. Ihottuman voi laukaista esim. allergia,...
Artikkeli
Karieksen ehkäisy–potilasohje
Hampaiden reikiintymisellä eli karioitumisella tarkoitetaan kiilteen ja hammasluun hajoamista. Hampaiden riittämätön puhdistaminen, sokeripitoinen...
Artikkeli
Lasten allergiat
Suomessa allergisten sairauksien esiintyvyys lapsilla on moninkertaistunut viimeisten 50 vuoden aikana. Allergisoitumista voi tapahtua lähes kaikkia...
Artikkeli
Lasten ihottumat
Lapsilla esiintyy erityyppisiä ihottumia, joiden oireet, ilmiasu sekä asianmukainen hoito vaihtelevat. Yleisin ihottumatyyppi lapsilla on atooppinen...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Lääkärikirja - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset