Kilpirauhasen lieväkin liikatoiminta saa sydämen värisemään

Lievästä kilpirauhasen liikatoiminnasta kärsivät saattavat saada muita helpommin sydämen eteisvärinöitä. Tähän tulokseen päätyivät brittitutkijat, jotka kartoittivat lievän kilpirauhasen liikatoiminnan ja eteisvärinän yhteyttä lähes 6 000:lta yli 65-vuotiaalta mieheltä ja naiselta.

Kilpirauhasen lievässä liikatoiminnassa aivolisäkkeen erittämän kilpirauhasta piiskaavan tyreotropiinihormonin pitoisuus on viitearvojen alapuolella, mutta kilpirauhasen itse erittämän tyroksiinihormonin pitoisuus pysyttelee vielä viitearvojen ylärajan tuntumassa.

Kilpirauhashormonit säätelevät elimistön perusaineenvaihduntaa ja kohonneet pitoisuudet saavat elimistön käymään ylikierroksilla. Archives of Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että lievää liikatoimintaa potevien eteisvärinäriski oli hiukan yli kaksinkertainen muihin tutkittaviin verrattuna.

Yhteys on todettu ennenkin, mutta tutkimuksen huomiota herättävä havainto oli se, että eteisvärinän vaara oli suurempi myös niillä, joiden tyreotropiinipitoisuus oli normaali tyroksiinipitoisuuden pysytellessä viitearvojen ylärajan tuntumassa. Ennen kuin kilpirauhashormonien pitoisuuksia aletaan seuloa riskiväestöltä tutkijoiden mielestä on vielä syytä selvittää voiko eteisvärinää ehkäistä lievästi kohonneita kilpirauhasarvoja normalisoimalla.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Archives of Internal Medicine 2007

Copyright Duodecim 2007

Lääkärikirja: Kilpirauhasen liikatoiminta

Lääkärikirja: Eteisvärinä

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.