Aspiriini ehkäisee ja mahdollisesti hoitaa syöpiä

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet näyttäisivät paitsi ehkäisevän monien syöpien kehittymistä myös mahdollisesti vähentävän etäpesäkkeiden muodostumista.

Asetyylisalisyylihapon on aiemmin osoitettu vähentävän syöpäkuolemia, jos lääkkeitä käyttää vuosikausia, mutta uusien tulosten perusteella hyödyt saattavat näkyä jo nopeammin. Tiedot perustuvat kolmeen suureen tutkimukseen, jotka julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Tulosten perusteella asetyylisalisyylihappoa käyttävien riski kuolla syöpään olisi noin 15 prosenttia pienempi kuin verrokkien, jotka eivät syö asetyylisalisyylihappoa. Ero lisäksi kasvaa 37 prosenttiin, kun lääkitys jatkuu yli viisi vuotta.

Toisessa tutkimuksessa 6,5 vuoden seurannan aikana etäpesäkkeiden määrä havaittiin yli kolmanneksen vähäisemmäksi asetyylisalisyylihappoa syöneillä. Myös adenokarsinooma-syövät ja niistä johtuvat kuolemat sekä mm. rakko- ja munuaissyövät olivat heillä harvinaisempia kuin verrokeilla. Kolmas tutkimus vahvisti samansuuntaisen vaikutuksen myös suolisto- ja rintasyöpiin sekä ruokatorven, vatsan sekä sappiteiden syöpään.

Yhdessä tutkimukset ovat vakuuttava näyttö asetyylisalisyylihapon tehosta syöpien ehkäisyssä ja mahdollisesti myös hoidossa. Asetyylisalisyylihappoon liittyy kuitenkin haittavaikutuksia, kuten suolistoverenvuotoja, joiden takia pitkät lääkitykset ovat ongelmallisia eivätkä sovi kaikille.

Uutispalvelu Duodecim

Lähteet: Lancet 2012; 61720-0, Lancet 2012; 60209-8, Lancet Oncology 2012

Copyright Duodecim 2012

Lue lisää:

Aspiriinista on apua useisiin vaivoihin

Aspiriini ehkäisee periytyviä suolistosyöpiä

20-vuotinen jättitutkimus paljastaa: aspiriini suojaa yleiseltä syövältä

Aspiriinista huomattavaa hyötyä migreenin hoidossa - tehoaa peräti joka toiseen

Lupaava lisäapu suolistosyöpiin: tavallinen aspiriini

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Haluatko kuulla terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen tai uusia reseptin?

Verkkovastaanotolla (hinta 9,90 € Kela-korvauksen jälkeen) saat heti yhteyden paikalla olevaan asiantuntijaan pikaviestin tai videochatin välityksellä.

Mikäli et tarvitse vastausta heti, voit lähettää kysymyksen jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista. Kysy asiantuntijalta

Siirry verkkovastaanotolle

Lataa Meedocin sovellus

Get it on Google Play

Yhteistyössä Meedoc

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuoltoalan ammattilaisen vastaanotolle valitsemallesi lääkäriasemalle.

Ajan varaaminen palvelun kautta on maksutonta.

Ajanvaraukseen

Yhteistyössä Tohtorille.fi

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.