Myöhäinen äänenmurros voi olla hyvä merkki

Äänenmurros alkaa keskimäärin 14-vuotiaana, mutta poikien ei kannata huolestua, jos äänenmurros antaa odottaa itseään. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan tämä saattaa ennakoida alhaisempaa painoa aikuisiällä ja mahdollisesti pienempää riskiä sairastua moniin ylipainoon liittyviin sairauksiin.

Tulosten perusteella näiden poikien painoindeksi on keskimäärin alhaisempi jo kaksivuotiaana, mutta sama havaitaan vielä kuusikymppisenä. Lisäksi heidän kehossaan on kuusikymppisenä vähemmän rasvaa ja heidän vyötärönsä on kapeampi kuin poikien, joiden äänenmurros on jo ohi tai meneillään neljätoistavuotiaana.

Havainnot vahvistavat varhaisen seksuaalisen kypsymisen liittyvän nopeampaan painon ja pituuden kehitykseen lapsuudessa ja suurempaan painoindeksiin aikuisena. Aiemmissa tutkimuksissa varhainen murrosikä on yhdistetty muun muassa korkeampaan verenpaineeseen aikuisena, joten havainnoilla voi olla merkitystä sydänsairauksien ja muiden korkeaan verenpaineeseen liittyvien sairauksien ymmärtämisessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin pitkää brittitutkimusta, jossa kahtatuhatta vuonna 1946 syntynyttä miestä on seurattu syntymästä saakka. Miesten kasvua on kartoitettu koko heidän lapsuutensa ja aikuisikänsä. Murrosiän alkua ja äänenmurrosta selvitettiin osallistujien ollessa 14-vuotiaita.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2012

Copyright Duodecim 2012

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.