Mistä sitä tietää… | Terve.fi
Artikkeli
Mistä sitä tietää…
Lue lisää aiheesta: Teini

Tiesitkö että Suomessa kondomien käyttö on muuhun Eurooppaan verrattuna vähäistä? Eikä se suinkaan johdu siitä, että täällä harrastettaisiin vähemmän seksiä kuin muualla.

Tiesitkö myös, että yli viisi prosenttia toisen asteen ammattiin opiskelevista tai ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista on sairastanut sukupuolitaudin?

Tiesithän että seksitauti voi olla tutulla tai tuntemattomalla ja että seksitauti ei läheskään aina näy päällepäin? Ei vaikka katsoisi ilman vaatteita ja ihan läheltä. Edes taudin kantaja ei aina tiedä sairastavansa sukupuolitautia - se kun voi olla täysin oireeton, mutta silti vaarallinen.

Ja vaikka taudin kantaja tietäisikin taudistaan, hän ei välttämättä kerro - ehkä se ujostuttaa, hävettää tai sitten hän on vain tyhmä. Älä ole liian sinisilmäinen, vaikka olisit rakastunut: vain testi kertoo luotettavasti sukupuolitaudista!

Ennen kuin olet täysin varma ja testit tehty kummallekin, tajua siis vaatia kortsun käyttämistä, niin itseltäsi kuin kumppaniltasikin. Tiesithän nimittäin jo varmasti, että ainoa sukupuolitaudeilta, myös hiv:lta suojaava ehkäisyväline on kondomi? Ja sekin vain, kun sitä käytetään oikein. Alusta asti, loppuun asti ja huolellisesti.

Kampanja turvallisen seksin puolesta

Edellä lueteltuja asioita painotetaan Aids-tukikeskuksen laajassa, valtakunnallisessa "Mistä sitä tietää..." -tunnuslausetta kantavassa turvaseksikampanjassa. Maailman aids-päivänä 1.12 alkaneella, yhdessä nuorten kanssa tehdyllä kampanjalla pyritään vaikuttamaan asenteisiin sekä helpottamaan rehellistä ja avointa keskustelua nuorten seksuaaliterveydestä ja turvaseksistä.

Kampanjaan liittyy joukko materiaaleja, musiikkivideo, tv-spotti, julisteita ja t-paitoja. Tv-spotin ovat tehneet Kumman Kaa -ohjelman Heli Sutela ja Minna Koskela. Ahkerasti radiossa soitetun kampanjabiisin "mistä sitä tietää..." laulaa Siiri Nordin ja sen on sanoittanut Maija Vilkkumaa.

Kampanjassa mukana on laaja joukko yhteistyökumppaneita, suomalaisia yrityksiä, mediaa, hiv-toimijoita ja nuoriso-, puolue- sekä opiskelijajärjestöjä. Kampanjan internet-sivut löytyvät osoitteesta www.mistasitatietaa.fi. Sivuilla voi katsella spottia, musiikkivideota sekä tilata kampanjamateriaalia. Sivuilla on myös hyödyllinen tietopaketti seksitaudeista.

 

Kirjoittaja
Eeva Mykkänen

toimittaja, lääket.yo

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Onko teknologia haitaksi teinin aivoille?
Teknologian kehitys on tuonut paljon helpotusta arkeen. Teknologian vaikutukset eivät kuitenkaan ole pelkästään myönteisiä, muistuttaa Medscape....
Artikkeli
Millaisia haittavaikutuksia videopeleillä on nuoriin?
Asiantuntijat eivät pääse yksimielisyyteen mahdollisista haitoista, mutta ovat samaa mieltä asioista, joita vanhemmat voivat tehdä suojellakseen...
Artikkeli
Nuorten riskikäyttäytymiseen verkossa kannattaa puuttua
Yli 90 prosentilla yhdysvaltalaisnuorista on käytössään internetyhteys. Yli puolet nuorista vierailee yhteisösivustoilla, kuten MySpacessa tai...
Artikkeli
Nuorten ihmisten psykoosien hoitoon liittyvien riskien ymmärtäminen
Psykoosilääkkeiden määrääminen lapsille ja nuorille on lisääntynyt dramaattisesti 1990-luvun lopun jälkeen, vaikka FDA onkin antanut myyntiluvan...

Viimeisimmät keskustelut

Uutinen
Peniksen koko askarruttaa suomalaispoikia. Seksuaalinen riittävyys huolestuttaa...

Viimeisimmät blogikirjoitukset