Tutkimus: Isopäisillä naisilla todennäköisemmin synnyttäjän lantio

 
Tutkijat Barbara Fischer ja Philipp Mitteröcker halusivat selvittää, miksi ihmisen synnyttäminen on edelleen niin vaikeaa. Medical Xpressin mukaan löydökset yllättivät.
 
Ihmisillä äidin ja lapsen kuolleisuustodennäköisyys on edelleen suuri ilman asiaankuuluvia hoitotoimenpiteitä, koska naisen lantio on lapsen pään kokoon suhteutettuna verrattaen pieni.
 
 
Tutkijat tarkastelivat 99 ihmisluurankoa saadakseen vastauksia. Erikoisinta oli, että alkuperäistä kysymystä siitä, miksi naisen lantio ei ole evoluution myötä kasvanut, ei pystytty selvittämään. Tutkijat sen sijaan huomasivat, että suurempi päänympärys oli yhteydessä paremmin isoja vauvoja maailmaan auttavaan lantioon.
 
Fischerin ja Mitteröckerin mukaan tulokset ovat kiinnostavia, vaikka ne eivät selitäkään sitä, miksi evoluutio ei ole hoitanut lantion kehitystä eteenpäin. Yksi teoria on, että lantion liiallinen suureneminen vaikuttaisi negatiivisesti liikkumiseen ja sitä kautta vaikeuttaisi suvun jatkamista ylipäätään. Aiemmissa tutkimuksissa on tosin alustavasti huomattu, että leveämpi lantio ei tee liikkumisesta vaikeampaa.
 
Joka tapauksessa: isomman pään ympärysmitan omistavat naiset pystyvät synnyttämään keskimääräistä isompipäisiä lapsia. Sen voi nähdä merkkinä ainakin siitä, että ihmisaivojen kasvaminen jatkuu tulevaisuudessakin.
 
 
Lue lisää:
 
 
 
 

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Hienoa, en ole tälläisitä ollut vara, mutta hyvä tietää tästäkin. Olisiko teillä tietoa, miten pitkäsormisuus vaikuttaa siittäjän penikseen. Tämäkin olisi kiinnostavaa tietää.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.