Mitä mieltä kotisynnytyksistä?

Kotisynnytysten suosio on noussut, ja lääkäreitä huolettaa, kertoo Helsingin Sanomat. Mitä itse ajattelet?

HS:n mukaan aiempina vuosina suunniteltuja kotisynnytyksiä on ollut keskimäärin 15, mutta vuonna 2013 määrä tuplaantui 30:een. Määrä on silti yhä pieni: Suomessa syntyy kaikkiaan noin 60 000 lasta vuosittain.

Lääkäriliitolla ei ole aiheeseen virallista kantaa, mutta HS:n jutussa liiton varatoiminnanjohtaja, gynekologi Hannu Halila sanoo, etteivät lääkärit pidä kotisynnytysten suosion nousua myönteisenä.

Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Terhi Virtanen sanoo jutussa, että osa kätilöistä vastustaa ja osa puolustaa kotisynnytyksiä kiihkeästi.

Tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:stä kommentoi jutussa, että tutkimusten mukaan kotisynnytys on turvallinen, jos kyseessä on matalan riskin synnytys ja auttamassa on terveydenhuollon ammattilaisia.


 

Mitä tutkimus kertoo turvallisuudesta?

Kannattaisiko suosia sairaalasynnytyksiä vai suuniteltuja kotisynnytyksiä matalan riskin tapauksissa ja kätilön avustamana? Tästä ei ole saatavilla vankkaa tutkimustietoa satunnaistetuista tutkimuksista, summaa Cohcrane-katsaus vuodelta 2012.

Tuolloin peräänkuulutettiin säännöllisesti päivitettävää systemaattista katsausta ja meta-analyysia aiheesta.

Systemaattista tietoa pitäisi olla luvassa, sillä toukokuussa 2014 joukko tutkijoita ilmoitti Systematic Reviews Journalissa tarttuvansa haasteeseen, jotta saataisiin mahdollisimman ajantasaista katsaustietoa koti- ja sairaalasynnytysten turvallisuudesta.


 

Mikä itse ajattelet kotisynnytyksistä? Skrollaa alas ja kerro tai vastaa pikakyselyyn.

Lähteet: HS, Cochrane, Systematic Reviews Journal: Systematic Reviews 2014, 3:55  doi:10.1186/2046-4053-3-55

Lue myös:

Kumpi turvallisempi: koti- vai sairaalasynnytys?

Hollantilaistutkimus: Kotisynnytys turvallinen matalan riskin synnytyksissä


 

Oletko kotisynnytysten kannattaja?/Synnyttäisitkö itse kotona?
Total of 47 votes

4 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
en iki maailmassa olisi synnyttänyt kotona olisin kuollut jos olisin aikoinani synnyttänyt kotona noin 30 v sitten kotona
Vierailija (ei varmistettu)
6 lasta olen synnyttänyt sairaalassa. Henkisesti turvallisempi vaihtoehto, vaikka lapseni olisivat varmaan ihan hyvin voineet syntyä kotonakin ongelmitta. Pyrin menemään synnärille niin myöhään kuin mahdollista. En viihdy siellä. Siksi kotisynnytys kiehtoo.
Vierailija (ei varmistettu)
Ei ole järkeä riskeerata lapsen terveyttä siksi, että äiti pääsisi toteuttamaan jotakin ideologiaansa. Olen synnyttänyt kolme kertaa, eikä minulle ole ollut mitään merkitystä ulkoisilla tekijöillä näin myöhemmin ajateltuna. Tärkeintä on ollut että sain terveitä lapsia ympäristössä, joka olisi tarvittaessa voinut antaa nopeasti apua tilanteen niin vaatiessa.
Vierailija (ei varmistettu)
En ikinä suostuisi synnyttämään kotona, ellei nyt olisi kyse tilanteesta jossa ei sairaalaan ole pääsyä kuten sota-aika, luonnonmullistus, väkivaltainen kapina jne jolloin sairaalaan lähtö itsessään olisi vaarallista molemmille. Esikoiseni olisi kuollut ilman lääkärin apua, hätäsektioon päädyttiin koska lapsi oli yllättäin tulossa nurinpäin maailmaan. Neuvola ei tätä havainnut, ei terkkari, ei lääkäri kumpainenkaan.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.