Raivoaminen altistaa sydänoireille

Raivokohtauksia saavat voivat sairastua muita herkemmin moniin sydänoireisiin, Harvardin yliopiston tutkimus osoittaa. Riski kohoaa parin tunnin ajaksi, mutta häviää vähitellen tilanteen rauhoituttua.

Kovat tunnekuohut ja raivoaminen on yhdistetty sydänoireisiin tätäkin ennen, mutta yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat aiempien tutkimusten yhteisanalyysiin. Laatukriteerit täyttäviä tutkimuksia löytyi yhdeksän.

Tutkimukset vaihtelivat kooltaan, mutta ne kaikki osoittivat jonkinlaisen yhteyden voimakkaiden raivo- ja vihapurskahdusten sekä sydänkohtausten, aivoinfarktien, kallonsisäisten valtimonpullistumien repeämisten sekä kammioperäisten rytmihäiriöiden väliltä.

Tutkijat laskivat, että riippuen potilaan muista sydänriskitekijöistä raivokohtaus aiheuttaa 1–4 sydänoiretta kymmentä tuhatta potilasta kohden, jos potilas saa raivokohtauksia kerran kuussa. Vaikutus on luonnollisesti suurempi mitä useammin raivoamista tapahtuu.

Viha, raivoaminen ja muut tunnekuohut voivat altistaa sydänoireille monen eri mekanismin välityksellä. Ne voivat mm. hetkellisesti nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä sekä kiihdyttää veren hyytymistä ja edistää verisuonitukosten syntyä.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa.

Lähde: European Heart Journal 2014

Lue lisää:

Ärsytys panee arjen sekaisin

Mikko pääsi irti väkivaltaisuudestaan: ”Tämä on ollut yhtä helvettiä, mutta nyt on hyvä olla”

Patoutunut viha voi moninkertaistaa sydänkohtaus- ja kuolemanriskin

Lasten kiukkukohtausten tutkija: tässä paras neuvo

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.