Viisi kysymystä paljastaa terveen sydäntautiriskit

Sydän- ja verisuonitautien riskiarvioinnissa ei välttämättä tarvitse aina käyttää verikokeita. Tuoreen espanjalaistutkimuksen mukaan samaan tulokseen pääsisi usein kartoittamalla potilaalta viisi elintapatekijää.

Espanjalaisten tulokset perustuvat neljän tuhannen 40–54-vuotiaan tutkimukseen. Osana tutkimusta kartoitettiin osallistujien elintavat ja sydänriskitekijät, minkä lisäksi heidän valtimonsa kuvattiin lievän ateroskleroosin varalta.

Tutkijoiden tavoite oli selvittää, miten hyvin kaksi sydänriskien arviointiin käytettyä menetelmää ennustaisivat sen, keillä potilailla oli lievää ateroskleroosia valtimoissaan. Kummassakin menetelmässä selvitetään potilaan verenpaine, fyysinen aktiivisuus, ylipaino, ravitsemus ja tupakointi, mutta kattavammassa mitataan lisäksi potilaan veren kolesteroli- ja glukoosipitoisuudet.

Kun menetelmiä verrattiin toisiinsa, kummatkin keinot ennustivat yhtä tarkasti potilaiden valtimoiden ateroskleroosia ja sen levinneisyyttä. Tässä potilasjoukossa ne olivat siis yhtä hyviä.

Tutkijat pitävät havaintoja osoituksena siitä, että terveiden keski-ikäisten sydänriskien arvioiminen onnistuu tarvittaessa myös ilman verikokeita esimerkiksi silloin, kun verikokeita ei voida ottaa tai terveydenhuollon resurssit ovat vähäiset.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Lähde: Journal of the American College of Cardiology 2017;DOI:10.1016/j.jacc.2017.09.032

Lue lisää:

Sydän- ja verisuonitautien riski pienenee merkittävästi päivittäisellä pikkuannoksella täysjyväviljaa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.