Verenkierron tehtävät

Veri toimittaa happea ja ravinteita elimistön soluille ja kuljettaa kuona-aineita pois soluista. Keuhkorakkuloiden hiussuonissa kulkiessaan veren punasolut saavat happea. Punasolut luovuttavat happea elimistön soluille, ja ottavat vastaan aineenvaihdunnan palamistuotteena muodostunutta hiilidioksidia. Hiilidioksidi poistuu verestä keuhkorakkuloissa. Osa kuona-aineista poistuu verestä munuaisten kautta.

Verenkierto on myös tärkeä osa elimistön säätelyjärjestelmää. Monet elimet erittävät elimistön toimintaa ohjaavia hormoneja vereen. Verenkierto on osa lämmönsäätelyjärjestelmää: Kylmässä pintaverisuonet supistuvat vähentäen lämpöenergian poistumista elimistöstä, ja lämpimässä ne laajenevat lisäten lämmön poistumista.

Sekä levon että liikunnan aikana on välttämätöntä, että veri kiertää elimistössä. Tähän tarvitaan jatkuvasti verta kierrättävää lihaspumppua, sydäntä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.