Väsyneiden/turvonneiden jalkojen hoito

Omista elintavoista, seisomatyöstä ja pitkään paikallaan olemisesta johtuvaa jalkojen turvotusta ja väsymystä voi torjua monilla tavoin. Terveelliset elintavat ovatkin jalkojen hyvinvoinnin perusta.

Näin ehkäiset jalkojen turvotusta:

  • Liikunta: reipas kävely päivittäin on suositeltavaa, sillä kävellessä pohjelihakset tehostavat jalkojen laskimoiden toimintaa. Liikunta myös vahvistaa pohjelihaksia.
  • Voimistelu: nilkkojen ojennus- ja koukistusharjoitukset 30-50 kertaa useita kertoja päivässä selin makuulla vilkastuttavat laskimoverenkiertoa ehkäisten turvotusta. Myös keinumisliike, jossa noustaan vuoroin kantapäille, vuoroin päkiöille, tehostaa lihaspumpun toimintaa. Voimisteluliikkeitä on hyvä tehdä myös työpäivän lomassa. Lisää jalkajumppaohjeita
  • Asentohoito: Lepuuta jalkoja vaaka-asennossa tai lievässä kohoasennossa useita kertoja päivässä. Lievään alaraajaturvotukseen voi kokeilla asentohoitoa, jossa jalat nostetaan makuuasennossa ollessa sydämentason yläpuolelle, kunnes turvotus laskee (n. 20 minuuttia). Sängyn jalkopäätä voi korottaa laittamalla korotusta sängynjalkojen alle. Saatavilla on myös sängynjalankorottajia.
  • Kengät: kenkien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota ja jos turvotus vaihtelee päivän mittaan, on tärkeänä ominaisuutena kenkien säädettävä kiinnitys, jota voi tarpeen mukaan löysätä. Kenkien osto kannattaa ajoittaa iltapäivään, jolloin on helpompi löytää oikea koko, kun jaloissa on hieman turvotusta. Lue, mitkä ovat hyvän kengän kriteerit
  • Tukisukat: kevyitä tukisukkia voidaan käyttää turvotusta ehkäistäessä. Jo syntyneissä laskimosairauksissa käytetään yksilöllisesti valittuja lääkinnällisiä hoitosukkia.
  • Geelit, voiteet, tabletit: apteekeissa on saatavilla ilman reseptiä tabletteina suun kautta otettavia tuotteita, joiden tarkoitus on parantaa jalkojen hyvinvointia ja ehkäistä sekä hoitaa väsyneitä ja turvonneita jalkoja. Viilentäviä ja kosteuttavia ainesosia sisältäviä jalkageelejä tai voiteita voi myös kokeilla virkistämään jalkoja. Geelin tai voiteen kevyt hierominen iholle keventää samalla laskimopainetta.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.