Tupakointi

Tupakointi lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

Tupakointi vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Tupakoinnin vakavimpia haittoja ovat vuosien myötä kehittyvä keuhkoahtautumatauti ja keuhkojen laajentuminen, kasvanut sepelvaltimotaudin riski ja keuhkosyövän riski. Lisäksi tupakointi lisää suusairauksien ja monien syöpäsairauksien riskiä. Jo yksi päivittäinen savuke lisää sepelvaltimotautiin sairastumisen ja kuoleman vaaraa 30 % ja viisi savuketta 50 %. Askillinen savukkeita päivässä nostaa vaaran noin kaksinkertaiseksi. Tupakointi ahtauttaa myös alaraajojen valtimoita – tämä aiheuttaa katkokävelyoiretta, eli alaraajojen verenkiertohäiriön aikaansaamaa kipua kävellessä. Askin päivässä polttavat miehet sairastuvat keuhkosyöpään 15-20 kertaa tavallisemmin kuin tupakoimattomat. Elinikäisistä tupakoitsijoista yksi viidestä kuolee keuhkosyöpään.

Nikotiiniriippuvuustesti

Nikotiini on savukkeiden ja muiden tupakkatuotteiden sisältämä riippuvuutta aiheuttava aine. Myös nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Nikotiiniriippuvuus kehittyy nopeasti. Sen voimakkuuteen vaikuttavat keskushermoston herkkyys nikotiinille ja nikotiinin aineenvaihdunta maksassa. Nikotiiniriippuvuutta voidaan arvioida Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestillä.

Testaa nikotiiniriippuvuutesi Tupakkaklinikan testillä

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.