Ruokavaliolla taisteluun verenpainetautia ja kolesteroliarvojen kohoamista vastaan

Kaupallinen yhteistyö: Heartbene

Maailman yleisin ennenaikaisia kuolemia aiheuttava sairaus on sepelvaltimotauti. Sen syntyyn vaikuttavat monet tekijät, kuten liikunnan määrä, liiallinen kovan rasvan osuus ruokavaliossa, ylipaino, runsas alkoholin käyttö ja tupakointi.

Näiden seurauksena ovat verenpaineen kohoaminen, korkea kolesteroli ja tyypin 2-diabetes.

Reilu miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkitystä. Arviolta saman verran on henkilöitä, joilla on suosituksia korkeampi verenpaine hoitamattomana. Kohonneet kolesteroliarvot vaivaavat yli puolta suomalaisista.

Hyvä paha kolesteroli

Kolesteroli on steroideihin kuuluva tyydyttymätön orgaaninen yhdiste, jota on ihmisen kaikissa kudoksissa, hermoissa, maksassa, munuaisissa ja varsinkin rasvakudoksessa. Kolesterolit ovat myös tärkeitä kehon solukalvoille ja lisäksi keho tarvitsee kolesterolia tiettyjen hormonien valmistamiseen. Maksassa keho valmistaa kolesterolista sappihappoja, jotka huolehtivat rasvojen sulatuksesta ohutsuolessa. Kolesteroli on siis periaatteessa välttämätön ainesosa. Liian suurina määrinä se on kuitenkin erittäin haitallinen.

Koska kolesteroli on rasvan kaltainen aine, se ei liukene veteen. Jotta se voisi kulkea verenkierrossa, se täytyy pakata erityisten kuljetusproteiinien (lipoproteiinien) sisään. Näitä kolesterolin kuljetuspakkauksia on kahdenlaisia. LDL-pakkaukset kuljettavat suurinta osaa veren kolesterolista, ja niissä kolesteroli kulkee verestä kudoksiin. Jos LDL-kolesterolia on paljon, sitä siirtyy haitallisia määriä valtimoiden sisäkalvon alle. Toinen kuljetuspakkaus on HDL-kolesteroli. Veressä HDL-pakkauksia on vähemmän, ja ne kuljettavat kolesterolia pois kudoksista, esimerkiksi valtimon seinämästä.

Koska suurentunut LDL-kolesteroli aiheuttaa haittaa, sitä kutsutaan ”pahaksi” kolesteroliksi, ja hyödyllistä HDL-kolesterolia kutsutaan ”hyväksi” kolesteroliksi. Siksi veren HDL-kolesterolitaso ei saa olla liian matalalla. Hyvän ja pahan keskinäisen suhteen on oltava kohdallaan. (lähde Duodecim terveyskirjasto)

Mitä tarkoittaa kohonnut verenpaine?

Kohonnut verenpaine eli verenpainetauti tarkoittaa, että verenpaine on tavallista korkeampi. Tarkalleen ottaen kyse on verenpainetaudista silloin, kun sydän joutuu käyttämään enemmän energiaa kuin tavallisesti.

Korkea verenpaine rasittaa sydäntä, jonka on pumpattava veri normaalia suurempaan paineeseen ympäri elimistöä. Verenpainetauti onkin usein syynä sydämen vajaatoimintaan. Verenpainetauti altistaa myös muiden sairauksien, kuten sepelvaltimotaudin, valtimonkovettumataudin, aivohalvauksen ja munuaisten vajaatoiminnan, kehittymiselle.

Verenpaine pähkinänkuoressa

  • Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi.
  • Kohonnut verenpaine vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja.
  • Verenpainetta voi jokainen alentaa vähentämällä suolaa ja liikkumalla riittävästi, tupakoitsija lopettamalla ja ylipainoinen laihduttamalla.
  • Jos omat keinot eivät laske verenpainetta riittävästi, tarvitaan verenpainelääkkeitä.
  • Suomessa noin puoli miljoonaa ihmistä käyttää verenpainelääkkeitä.
  • Iän mukana sen yleisyys lisääntyy varsinkin 40 ikävuodesta ylöspäin.
  • Nuorilla kohonnut verenpaine on harvinainen.

Verenpaineen kohoaminen on hyvin yleistä etenkin keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla. Nuorilla ja keski-ikäisillä, joilla valtimon seinämät ovat kimmoisat, nousee ensimmäisenä alapaine. Iäkkäämmillä, joilla valtimoiden seinämät ovat jäykemmät, alapaine on usein normaali, mutta yläpaine kohoaa helposti liian korkeaksi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että verenpaineen alentaminen asianmukaisella ruokavaliolla ja liikunnan lisäämisellä vähentää edellä mainittujen seurannaissairauksien riskiä. Verenpaineen haitallista iänmukaista kohoamista säätelevät myös perinnöllinen alttius ja elintavat. Itse verenpainetauti on melko oireeton ja sen haitat ovatkin seurannaissairauksissa.

Kohonneen verenpaineen ja korkeiden kolesteroliarvojen yhtäaikainen hoito kannattaa

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että sekä kohonneen kolesterolin, että kohonneen verenpaineen alentaminen vähentävät sydäntautiriskiä tehokkaammin kuin että hoidettaisiin vain jompaakumpaa erikseen. Kaksi keskeisintä syytä sepelvaltimotautiin ovatkin korkea verenpaine ja kolesteroli. Tupakoitsijoiden kohdalla myös tupakoinnin lopettaminen edistää terveyttä merkittävästi.

Kohonneen verenpaineen tärkeimpiä muutettavissa olevia riskitekijöitä ovat liiallinen suolan (natriumin) saanti, runsas alkoholin käyttö, vähäinen fyysinen aktiivisuus, huono ruokavalio ja ylipaino. Nämä ovatkin saaneet tieteellisissä tutkimuksissa kiistatonta näyttöä terveyttä jarruttavina toimina.

Myöskään liikunnan lisäämistä ei pidä unohtaa kohonneiden kolesteroliarvojen ja näin ollen korkean verenpaineen alentamisessa.

Ruokavalion muutoksilla on kuitenkin usein se tehokkain ja helpoin tapa laskea kohonnutta verenpainetta ja näin ollen vähentää esimerkiksi aivohalvauksen tai sydäninfarktin riskiä.

Ravitsemuksen tarjoamat hyödyt

Oikealla ruokavaliolla on mahdollisuus itse torjua verenpaineen ja kolesterolin kohoamista! Suolan vähentäminen ja muu itsehoito ovat tarpeen myös silloin, kun aloitetaan verenpaineen lääkehoito. Lääkkeiden verenpainetta laskeva teho selvästi paranee, jos samaan aikaan tekee muutoksia elintavoissa.

Heartbene edistää verenpaineen pysymistä normaalina ja alentaa kolesterolia sekä edistää sydänterveyttä.

Suomalainen Heartbene on patentoidun Multibene® -konseptin mukaisesti kehitetty pellavansiemenrouhepohjainen ravintolisä. Se sisältää kasvisterolia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia ja auttaa näin edistämään verenpaineen pysymistä normaalina ja alentamaan kolesterolia. Heartbenessa ei ole lainkaan lisättyä suolaa ja matala natriumpitoisuus yhdessä sopivasti lisätyn kaliummäärän kanssa auttaa kohonneen verenpaineen ja siitä aiheutuvien terveyshaittojen torjunnassa.

Heartbenen sisältämä kasvisteroli ja kalium ovat osoittaneet toimivuutensa tieteellisissä tutkimuksissa, joten kohonneesta kolesterolista tai verenpaineesta kärsivälle ne ovat hyvä keino ennaltaehkäistä vakavampia ongelmia.

Heartbenessa on myös runsaasti kuitua ja omega-3-rasvahappoa. EFSA (Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto) hyväksymät väittämät:

  • Kalium edistää verenpaineen pysymistä normaalina.
  • Kasvisterolit alentavat kolesterolia. Kasvisteroleiden edullinen vaikutus saavutetaan nauttimalla päivittäin 1,5 -2,4 G kasvisteroleita päivässä.
  • Tiamiini edistää sydämen normaalia toimintaa.

Katso lisää vinkkejä tai tilaa ilmainen näyte: http://elixibene.fi/heartbene/

Lähteet:

Käypä hoito - Kohonnut verenpaine

Terveyskirjasto - Ruokavalio ja verenpaine

WSOY: Totuus kolesterolista – Maarit Huovinen, Petri Kovanen, Timo Strandberg

Aminohapot.org

Orion - Verenpaineopas (pdf)

Miesklinikka - Verenpainetauti

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: