Laskimoverenkiertohäiriöt

Jalkojen laskimoverenkierto perustuu pohjelihaksen supistukseen eli lihaspumppuun ja laskimoläppien toimintaan. Kummankin häiriöt voivat aiheuttaa oireita.

Verenkierron hidastuminen laskimossa voi aiheuttaa pinnallisen tai syvän laskimotukoksen. Laskimoläppien vajaatoiminta puolestaan aiheuttaa tyypillisesti suonikohjuja.

Pinnallinen laskimotukos eli laskimotulehdus

Pinnallinen laskimotukos syntyy yleensä suonikohjuun. Oireena on aristava kiinteä turvotus suonikohjun alueella. Alue on punoittava ja lämmin, koska siinä on tulehdustila. Keuhkoveritulpan vaaraa ei yleensä ole.

Kipua ja turvotusta voi vähentää tukisukalla ja jalan kohoasennolla, tulehduskipulääkkeillä ja paikallisesti käytettävillä rauhoittavilla lääkkeillä ja voiteilla. Antibioottihoitoa ei yleensä tarvita.

Yleensä tila rauhoittuu itsestään ja paranee noin kuukaudessa. Lääkärin hoitoa vaatii, jos kipu, turvotus ja punoitus ovat laskimoaluetta laajempia tai potilaalla on kuumetta. Kyseessä voi olla esimerkiksi antibioottihoitoa vaativa ruusu tai syvempiin laskimoihin ulottuva tukos.

Syvä laskimotukos

Riskitekijät

Syvän laskimotukoksen vaara syntyy, kun henkilö on pitkään liikkumattomana esimerkiksi sairauden tai pitkän lento- tai junamatkan vuoksi. Jalkojen ja lonkan vammat ja leikkaukset sekä kipsatut murtumat lisäävät riskiä, samoin ehkäisytabletit tupakoivilla naisilla. Tukosriski on suurentunut myös raskauden, synnytyksen ja lapsivuodeaikana (6 viikkoa synnytyksestä). Lihavuus (yli 10 kiloa) on yleinen riskitekijä. Harvinaisempi syy laskimotukoksille on puolestaan synnynnäisesti häiriintynyt hyytymismekanismi, jolloin henkilöllä on taipumus saada veritulppia.

Tukoksen aiheuttavat hidastunut veren virtaaminen, suonen seinämän vauriot tai veren hyytymiseen liittyvät häiriöt. Sen seurauksena veri saattaa alkaa hyytyä, jolloin muodostuu veritulppa.

Syvä laskimotukos, oireet

Säären alueen syvä laskimotukos on joskus oireeton. Oireina voivat olla säären turvotus ja aristus kävellessä.

Syvästä laskimotukoksesta saattaa irrota kappaleita, jotka kulkeutuvat verenkierron mukana keuhkovaltimoon ja tukkivat sen. Oireina ovat äkillinen hengenahdistus ja pyörtyminen, pahimmillaan seurauksena voi olla keuhkoveritulpan aiheuttama äkkikuolema. Reiden alueelle ulottuvan syvä laskimotukos voi aiheuttaa koko jalan turvotusta ja sinerrystä.

Diagnoosi

Syvä laskimotukos diagnosoidaan verikokeella ja kaikututkimuksella. Keuhkoveritulppa diagnosoidaan tietokonekerroskuvauksella (CT). Tutkimukset ja hoito vaativat sairaalahoitoa.

Syvä laskimotukos, hoito

Veren hyytymiseen vaikutetaan lääkkeillä, kuten pistoksina annettavalla hepariinilla ja enoksapariinilla. Suun kautta annetaan hyytymistä estävää lääkettä, varfariinia (antikoagulaatio- eli AK-hoito). AK-hoidon tehoa seurataan säännöllisesti verinäytteillä. Sitä jatketaan 1-3 kuukauden ajan.

Liuotushoitoa voidaan joskus käyttää, jos hyytymä on korkealle reiden alueelle ulottuva.

Keuhkoveritulppaa hoidetaan liuotushoidolla sekä muilla tarvittavilla hoidoilla.

Ehkäisy

Pitkien matkojen aikana kannattaa nousta kävelemään säännöllisesti. Jalkojen jumppaaminen on myös tärkeää. Riskihenkilöille suositellaan tukisukkien käyttöä.

Syviä laskimotukoksia ehkäistään sairaalahoitojen aikana hepariinihoidolla, jos potilaan veritulppariski on kohonnut.

Aspiriinia ei suositella laskimotukosten ehkäisyyn, toisin kuin valtimotukosten kohdalla.

Tukoksen jälkeen käytetty puristussukka (2 lk) ehkäisee jalkojen lisäoireita kuten suonikohjuja, ihon kovettumista (skleroosia) ja säärihaavaa.

Ihon laskimomuutokset

Jalkojen iholla, yleensä jalkaterän, säären tai reiden alueella esiintyy verkkomainen suonikuvio, joka on ihon laskimomuutoksia. Muutos voi olla synnynnäinen tai laajentuneiden pikkulaskimoiden aiheuttama. Tila on harmiton, ja haitta on kosmeettinen. Selvästi pullollaan, oireilevat laskimot, varsinkin jalan sisäpinnalla viittaavat laskimolaajentumiin.

Laskimomuutoksia voidaan hoitaa ruiskuttamalla suoniin liuosta, jota saa aikaan suonitukoksen ja ehkäisemällä laskimokierron alueella. Samaan tarkoitukseen voidaan käyttää laserhoitoa.

Laskimomuutokset uusivat helposti ja hoitoja voidaan joutua toistamaan.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.