Askeleita tupakoinnin lopettamiseen

Lopettamisen hyötyjä

Mieti niitä hyötyjä, joita saat lopetettuasi tupakoinnin - nämä auttavat sinua pysymään päätöksessäsi. Lopettamisen myönteiset vaikutukset alkavat nopeasti. Hiilimonoksidi on hävinnyt elimistöstä vuorokauden kuluttua ja nikotiini kahden vuorokauden kuluttua. Haju- ja makuaisti alkavat korjautua muutamassa päivässä. Yskä ja limannousu lievittyvät 1-2 kuukauden kuluessa, ja keuhkojen toiminta paranee selvästi 2-3 kuukaudessa. Unen laatu paranee, ja sen määrä kasvaa. Sydäninfarktiin sairastumisen riski puolittuu vuodessa. Keuhkosyövän vaara puolittuu kymmenessä vuodessa lopettamisen jälkeen. Tupakointiin kuluu myös melkoisesti rahaa.

Lopettamisen suunnittelu

Kannattaa käydä etukäteen läpi niitä tilanteita, joissa sinun tekee mieli tupakkaa. Voit osittain varautua niihin, ja joitain tilanteita voit välttää. Terveyskeskusten ja työterveyshuollon kautta on mahdollista saada yksilöllistä ohjausta ja ryhmäohjausta tupakoinnin lopettamiseksi. On myös olemassa reseptilääkkeitä, joilla voi vähentää tupakoinnin halua.

Vieroitusoireiden hoito

Tupakasta saatava nikotiini voidaan heti tupakoinnin loputtua korvata osittain nikotiinikorvaushoitotuotteilla. Näin voidaan välttyä tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviltä vieroitusoireilta tai ainakin merkittävästi lievittää niitä. Kaikki nikotiinikorvaushoidon muodot (purukumi, laastari, nenäsuihke, inhalaattori ja kielenalus- tai imeskelytabletti) ovat tehokkaita ja lisäävät onnistumismahdollisuuden 1.5-2-kertaiseksi.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.