Suun kuivuus

Suun kuivuus on yleinen oire. Syljen huono erittyminen muuttaa suun olosuhteita ja lisää suun alueen sairauksien esiintymistä, kuten reikiintymistä, ientulehduksia ja proteesiongelmia. Suun kuivumista aiheuttavat mm. lääkkeet, tietyt sairaudet, leikkaukset ja sädehoito. Syy pyritään hoitamaan, mutta usein joudutaan tyytymään oireiden lievittämiseen ja jatko-ongelmien ennaltaehkäisyyn. Kuivasta suusta kärsivälle hyvä suuhygienia on oleellisen tärkeää. Lisäksi kannattaa tarkistaa ruokavaliota. Kuivan suun hoitoon on myös oireita helpottavia lääkevalmisteita.

Oireet

Suun kuivuus on jo sinänsä hankala oire, mutta se voi aiheuttaa runsaasti muitakin suun alueen ongelmia. Suun kuivuus voi hankaloittaa puhumista ja nielemistä sekä suu voi tuntua aralta. Myös makuaistimukset voivat vääristyä ja hengitys voi muuttua pahanhajuiseksi. Kielessä voi tuntua kipua tai kirvelyä ja kurkussa voi olla palan tunne. Öisin voi joutua kostuttamaan suuta.

Suun kuivuus altistaa hankalille suun alueen ongelmille, minkä vuoksi on tärkeää hakeutua tutkimuksiin ja pitää huolta suuhygieniasta. Kuiva suu altistaa hampaiden erityisen nopealle reikiintymiselle, sillä normaali syljeneritys rajoittaa suussa oleskelevien mikrobien määrää ja on tärkeä osa suun normaalia toimintaa. Karies lisääntyy ja sitä voi ilmaantua kuivassa suussa myös epätyypillisiin kohtiin. Sylki vähentää suun happamuutta ja syljen puuttuessa hapot pääsevät suussa tuhoamaan hammasta. Ientulehduksia ja parodontiittia voi ilmaantua. Syljen väheneminen voi johtaa limakalvovaivoihin, kuten sieni-infektioihin. Irtoproteesien pito voi vaikeutua. Proteesien alle voi tulla tulehdusta ja haavaumia.

Aiheuttaja

Sylki erittyy suuhun syljeneritykseen erikoistuneista sylkirauhasista (ks. kuva). Suuria sylkirauhasia on kolme kappaletta molemmilla puolilla kasvoja. Korvan edessä sijaitsevat korvasylkirauhaset, suun pohjassa leuanalussylkirauhaset ja kielenalussylkirauhaset. Lisäksi on lukuisia pieniä sylkirauhasia. Sylki voitelee, kostuttaa ja puhdistaa suuta. Se myös aloittaa hiilihydraattien pilkkomisen jo suussa ja liuottaa kiinteää ravintoa. Sylki vähentää suun mikrobien lukumäärää ja estää mikrobeja tarttumasta suun limakalvoille.

Suun kuivumista aiheuttaa moni tekijä. Iän karttuessa pienten sylkirauhasten toiminta heikkenee, mikä aiheuttaa syljen koostumuksen muutoksen ja suun kuivuuden tunteen. Ikä ei kuitenkaan vähennä syljen erityksen määrää.

Usein suun kuivumisen taustalla on lääkitys. Monet mieliala-, verenpaine- ja allergialääkkeet aiheuttavat suun kuivumista. Yhtäaikainen usean lääkkeen käyttö lisää riskiä suun kuivumiselle. Jotkin reumasairaudet aiheuttavat suun kuivumista, mm. Sjögrenin syndrooman yksi pääoireista on suun kuivuminen, yleensä sen oireena on myös silmien kuivuminen.

Erityisesti talvella kuivan suun taustalla on jatkuva suun kautta hengittäminen. Tällöin nenän kautta hengityksen helpottaminen voi lievittää oireita. Nenän kautta hengittämistä hankaloittavat mm. nuha, nenän väliseinän vinous tai esimerkiksi nenäpolyypit.

Syy suun kuivumiselle voi myös olla itse sylkirauhasissa. Sylkirauhasten sairauksia ovat mm. sylkirauhasen tulehdus, sylkikivi tai kasvain sylkirauhasessa. Kasvoihin kohdistunut sädehoito vaurioittaa sylkirauhasia ja aiheuttaa usein syljen tuotannon heikentymistä, myös solunsalpaajahoito voi aiheuttaa suun kuivumista. Naisilla vaihdevuodet vähentävät syljeneritystä. Joskus suun kuivumisen taustalla on paasto tai laihuushäiriö. Toisinaan syyksi selviää nuoruusiän diabeteksen huono hoitotasapaino.

Diagnoosi

Syljeneritys voidaan mitata. Yleensä mitataan 5 minuutin parafiinipureskelun aikana erittynyt sylki. Testihenkilö sylkee kaiken syljen kuppiin, minkä jälkeen syljen määrä mitataan vetämällä se tyhjään ruiskuun. Normaalisti sylkeä erittyy yli 3,5 ml 5 minuutin aikana. Ilman pureskelemista 15 minuutin aikana tulisi normaalisti erittyä vähintään 1,5 ml sylkeä. Usein otetaan myös sieniviljely, jolla saadaan myös tärkeää tietoa suun kariesalttiudesta. Lisäksi diagnoosin teossa on tärkeää oireiden, sairauksien ja lääkitysten selvittäminen, sillä niillä voi olla oleellinen merkitys tilanteen kehittymisessä.

Hoito ja seuranta

Kuivan suun hoidossa pyritään syyn mukaiseen hoitoon, mutta valitettavasti syyhyn ei useinkaan voida vaikuttaa, jolloin joudutaan pelkästään helpottamaan oiretta ja vähentämään jatko-ongelmia. Joskus syy voidaan kuitenkin hoitaa. Tällaisia tilanteita ovat mm. lääkkeistä johtuva suun kuivuus, huonon diabeteksen hoitotasapainon aiheuttama suun kuivuminen, sylkirauhassairaudet ja sylkikiven aiheuttama kuiva suu. Myös menopaussin aiheuttama suun kuivuus voidaan saada kuriin hormonikorvaushoidolla.

Pääperiaatteena kuivan suun hoitamisessa on, että hyvästä suuhygieniasta on huolehdittava. Lisäksi kannattaa pureskella runsaasti, sillä pureskelu lisää syljen eritystä sylkirauhasista. Myös vettä kannattaa juoda ja tarvittaessa käyttää apteekeissa reseptittä myytäviä suuta kostuttavia suuvesiä, -suihkeita ja -geelejä. Joskus voidaan käyttää pilokarpiinia tablettina suun kuivuuden hoidossa. Sillä on kuitenkin haittavaikutuksia ja runsaasti yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa. Pilokarpiinia suositellaankin yleensä vain nuorille potilaille, joilla ei ole runsasta lääkitystä eikä sairauksia.

Väkeviä makuaineita sisältäviä suuhygieniatuotteita kannattaa välttää ja vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia ei kannata käyttää. Yöllä suun kautta hengittämistä voi helpottaa apteekeista saatavin nenäsuihkein tai nenätipoin. Myös huulten ja suupielten rasvaus voi auttaa oireisiin.

Hyvä suuhygienia on erityisen tärkeää kuivasta suusta kärsivillä. Hampaiden ja hammasvälien puhdistus on olennaista suun kuivuuden aiheuttamien muutosten ehkäisyssä. Fluorihammastahnaa kannattaa käyttää ja happamien tuotteiden käyttöä rajoittaa. Hammaslääkärillä kannattaa käydä useammin kuin normaalisti. Hampaiden hoidossa voi tarvittaessa käyttää myös fluori- ja ksylitolivalmisteita.

Yleisyys

Suun kuivuminen on kohtalaisen yleinen vaiva. Sitä esiintyy kyselytavasta riippuen 5-47 prosentilla ihmisistä. Suun kuivuminen on selvästi yleisempää naisilla kuin miehillä ja se yleistyy iän myötä. Usean lääkkeen yhtäaikainen käyttö lisää suun kuivumista.

Perinnöllisyys

Suun kuivuminen ei ole yleensä perinnöllistä.

Ennuste

Suun kuivumisen ennuste riippuu sen syystä. Jos syy on hoidettavissa, voi oireesta päästä eroon helpostikin. Toisaalta, usein syy ei ole hoidettavissa, jolloin suun kuivumista joudutaan hoitamaan jatkuvasti. Usein kuiva suu johtaa muihin suun alueen ongelmiin. Siksi hyvä suun ja hampaiden hoitaminen on tärkeää kuivasta suusta kärsivillä.

Lähteet

Lahtinen, Aira. Kuiva suu. Lääkärin käsikirja. 4.2.2007.

Kustannus Oy Duodecim. Ohjeita kuivasta suusta kärsiville. Potilasohjeet. Toimitus. 2005. Artikkelin tunnus: pot00006 (048.006)

Lahtinen, Aira ja Ainamo, Anja. Suun kuivuus - haittojen ehkäisy ja oireiden lievitys. Duodecim 2006;122(22):2710–6.

Tenovuo, Jorma. Kuivan suun syyt ja hoito. Lääkärilehti 1996;51(20–21):2124.

Anja Weirsøe Dynesen, Siri Beier Jensen ym. Sylki - nykytieto ja mahdollisuudet. Suomen Hammaslääkärilehti 2006;13(6):322–329.

Larmas, Markku ja Rantala-Ryhänen, Sirpa. Alentuneen syljenerityksen aiheuttamat ongelmat.

Sairaanhoitopiirien hoito-ohjelmat. 12.3.2007. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Lue lisää:

Suun kuivuus - yleinen vaiva

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.