Tietoa suonikohjuista

Suonikohjuja on jopa puolella aikuisista. Suonikohjut ovat seurausta laskimoiden insuffisienssista eli laskimoläppien vuodosta.

Syntyyn vaikuttavia tekijöitä ovat:

  1. Synnynnäinen laskimoläppien heikkous
  2. Raskaus, sillä kohtu painaa laskimoita ja hormonit heikentävät sidekudosrakenteita
  3. Ylipaino, joka aiheuttaa vatsaontelon paineen kohoamista
  4. Laskimotukos, joka tuhoaa läpät.

Laskimoläppien tehtävänä on estää veren valuminen laskimoissa ylhäältä alaspäin. Jos niihin kohdistuu suuri paine pitkiä aikoja, kuten seisomatyötä tehdessä ja raskauden aikana, ne antavat periksi ja alkavat vuotaa. Läppä saattaa vuotaa myös laskimon yläpäässä.

Laskimoläppien vajaatoiminnan oireet

Pinnallisten laskimoiden suonikohjut näkyvät ihon alaisina sinertävinä pullistumina. Kun jalka nostetaan ylös, pullistumat tyhjenevät. Tavallisimmin suonikohjut syntyvät säären sisäsivulle ja reiden sisäsivulle. Jaloissa saattaa olla turvotusta ja särkyä, joka pahenee päivän mittaan varsinkin seisoessa. Jalat väsyvät helposti. Niissä voi tuntua öisin suonenvetoa, särkyä tai levottomuutta. Säären alaosan iho voi paksuuntua, kovettua ja muuttua ruskehtavaksi pigmentoitumisen vuoksi. Seurauksena voi lopulta olla säärihaava.

Suonikohjujen diagnoosi

Laskimoläppien vajaatoiminnan laajuutta voidaan tutkia pinnallisten suonten osalta kliinisillä testeillä ja ultraäänitutkimuksella. Syvien laskimoiden tutkiminen vaatii varjoainetutkimuksen tai ultraäänitutkimuksen.

Suonikohjujen hoito

Tavoitteena on hoitaa suonikohjut siten, ettei tukoksia synny pinnallisiin eikä syviin laskimoihin, eikä jalkaan kehity säärihaavaa. Ylipainon välttäminen ja liikunnan lisääminen hidastavat suonikohjujen syntymistä.

Suonikohjujen aiheuttama haitta ohjaa hoidon valintaa. Suurimmassa osassa riittää polvipituinen tukisukka (puristusluokka 1-2). Sukan on oltava henkilölle itselleen mitoitettu. Sukka on puettava heti aamulla ennen kuin jalkojen laskimot täyttyvät, ja sitä on pidettävä koko päivän ajan. Yöllä sukkaa ei pidetä.

Leikkaushoito tulee kyseeseen, kun suonikohjut ovat pinnallisissa laskimoissa, jaloissa on ihomuutoksia, säärihaava tai suonikohjuista on merkittävää toiminnallista haittaa. Leikkausta varten etsitään ja merkitään sairaat pintalaskimot, joissa veri virtaa alaspäin. Laskimot poistetaan pienistä ihoviilloista ja päälaskimo poistetaan reiden alueelta. Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa päiväkirurgisena toimenpiteenä.

Leikkaushoidon rinnalle on kehitetty säästävämpiä menetelmiä, joista varsinkin vaahto-skleroterapia on yleistynyt. Syvien laskimoiden läppävuotoja voidaan hoitaa kiristysleikkauksella. Syvien laskimoiden insuffisienssissa (laskimoläppien vuoto) leikkaushoito on vaikea ja sen tulokset epävarmat. Useimmiten hoitona on hyvä hoitosukka, jonka puristusteho on riittävä. Leikkauksen jälkeen jalka sidotaan puristussiteellä, jota pidetään 2 viikon ajan ympäri vuorokauden. Sen jälkeen sidettä pidetään 4 viikon ajan päivisin. Näin vähennetään ihonalaista verenvuotoa, turvotusta ja uusien suonikohjujen syntymistä myöhemmin.

Suonikohjujen ennuste

Uusiutumisen vaara on korkea, jopa 75 %, koska taustalla on usein rakenteellinen laskimoläppien heikkous. Hoitosukkaa kannattaa käyttää myöhemminkin. Ylipainon välttäminen ja liikunnan lisääminen pienentävät suonikohjujen uusiutumisen riskiä. Säärihaava Jos läppien vuoto on vaikeaa, säären sisäsivulle tulee ihomuutoksia, ruskeaa pigmentaatiota ja ihottumaa. Ihoon tulee helposti haava pienestäkin raapaisusta. Ihonalainen kudos kovettuu tai arpeutuu.

Hankalin laskimoläppävuotoon liittyvä oire on säärihaava. Sen tyyppipaikka on säären alaosassa sisäsivulla. Haava ei yleensä ole kipeä. Haava on pinnallinen ja iho sen ympärillä on pigmentoitunutta, ohutta ja helposti rikkoutuvaa.

Säärihaavan hoito

Säärihaavaa hoidetaan jalan kohoasennolla, tukisidoksilla, hoitosukalla ja painepuristushoidolla. Säärihaavan paikallishoito on hoitohenkilökunnan työtä. Laskimoiden vajaatoiminnan leikkaushoito on hoidon perusta. Hoitosukkia tulee käyttää myös leikkauksen jälkeen. Hitaasti paranevat säärihaavat kuuluvat plastiikkakirurgin hoitoon.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.