Herpes, sukuelin-potilasohje

Herpes on virustauti, jonka aiheuttaa Herpes simplex -niminen virus. Viruksia on kahta muotoa: HSV1 ja HSV2. Herpes simplex tyyppi 1 aiheuttaa pääsääntöisesti herpestulehduksen huulen seutuun ja tyyppi 2 suurimman osan sukuelinherpeksestä, mutta pienen osan tartunnoista ne voivat aiheuttaa myös toisin päin.

Sukuelinherpes on krooninen infektio, jossa virukset jäävät ensitartunnan jälkeen hermosoluihin piileviksi ja voivat aika ajoin aktivoitua aiheuttaen uudelleen oireita (ns. uusintainfektio). Suuri osa HSV2-tartunnoista on oireettomia tai oireita ei osata yhdistää sukuelinherpekseen. Herpesvirusta vastaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita hillitsemään on kehitetty lääkkeitä.

Oireet ilmaantuvat tavallisesti noin 2-7 päivää altistuksesta, mutta saattaa kulua kolmekin viikkoa ennen ensimmäisiä oireita. Herpestulehduksessa oireena on kutinaa, kirvelyä, kipua, punoitusta ja rakkuloita. Oireiden voimakkuus vaihtelee tulehduksesta ja ihmisestä riippuen. Alussa esiintyvä rakkulavaihe on yleensä nopea ja kestää 4-6 päivää. Tämän jälkeen rakkula-alueet haavautuvat ja muuttuvat kivuliaiksi, kunnes noin 4-6 päivän kuluttua alkaa haavaumien umpeutuminen ja alueille muodostuu rupia. Ilman hoitoa ruvet parantuvat arpia aiheuttamatta noin 1-3 viikon kuluessa.

Ensitartunnan yhteydessä ilmenee iho-oireiden lisäksi yleensä yleisoireita kuten kuumetta, pahoinvointia, imusolmukkeiden suurentumista ja arkuutta. Sukuelinherpekseen liittyy lisäksi kirvely virtsatessa noin 60 %:lla sairastuneista. Ensitartunnassa virusta erittyy noin kahden viikon ajan. Eritysaikana tauti voi tarttua eteenpäin suojaamattomassa yhdynnässä.

Virusta erittyy myös ensitartuntaa seuraavien uusintainfektioiden yhteydessä. Iholle ja limakalvoille voi erittyä jonkin verran virusta myös oireettomien kausien aikana, ja siksi esimerkiksi sukuelinherpeksen kohdalla suositellaan kondomisuojausta käytettäväksi myös uusintainfektioiden väliaikoina ainakin, jos partneri ei ole tiettävästi koskaan sairastanut herpestä.

Mahdollisten uusintainfektioiden esiintymistiheys vaihtelee, esimerkiksi stressi ja yhdyntä, saattavat toimia uusiutuvan infektion laukaisevina tekijöinä.

Hoito

Oireenmukainen hoito

Viruslääkkeet eivät tuhoa herpesvirusta, mutta ne estävät herpes simplex -viruksen lisääntymistä, jolloin oireet lievittyvät ja taudin kesto lyhenee. Hoito aloitetaan heti kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Sukuelinherpekseen tehokkain hoito on reseptillä saatavat tabletit, joissa vaikuttavana aineena on asikloviiri, valasikloviiri tai famsikloviiri.

Estohoito

Samaiset lääkkeet, joita käytetään herpeksen oireenmukaiseen hoitoon, soveltuvat myös estohoitoon. Estohoitoa harkitaan jos oireet ovat voimakkaita tai jos niitä esiintyy usein. Pitkäkestoisessa estohoidossa lääkettä syödään yleensä vähintään joitakin kuukausia.

Kivunhoito

Tulehduskipulääkkeet riittävän suurella annoksella ovat oiva apu herpestulehduksen aiheuttamaan kipuun.

Omahoito

  1. Opettele tuntemaan laukaisevat tekijät
  2. Pidä oirekalenteria
  3. Tunnista oireet
  4. Vältä suuseksiä ja yhdyntää oireiden aikana
  5. Käytä kondomia mahdollisimman usein
  6. Ota yhteyttä lääkäriin, jos oireista tulee vallitsevia tai haluat suunnitella estohoitoa

Omalääkärin ohjeet

Lääkkeen annostelu

 

Alkoi ____ / ____ 201___

Loppuu ____ / ____ 201___

Annostus ____ kertaa vuorokaudessa ____ vuorokauden ajan 

Lisätietoja:

Lääkärikirja: Sukuelinherpes, oireet ja hoito

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 29.9.2010.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.