Varhainen toteaminen

Valitettavasti diabeettinen retinopatia ei anna itsestään mitään varoittavia merkkejä. Paras tapa suojautua siltä on ymmärtää omat riskinsä ja käydä säännöllisesti näöntarkastuksissa. Kaikkien sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavien kannattaa käydä vähintään kerran vuodessa myös silmänpohjatutkimuksessa.

Perusteellisessa silmätutkimuksessa voidaan havaita makulaturvotus ja diabeettinen retinopatia jo varhaisessa vaiheessa. Jos tilaa hoidetaan ajoissa, voidaan ehkä välttyä vaikealta näkövammalta ja sokeutumiselta. Säännölliset silmätutkimukset käsittävät useita toimenpiteitä varhaisten merkkien havaitsemiseksi: näöntarkkuuden testaus, jolla voidaan tunnistaa kaukonäön ongelmat, silmänpohjatutkimus mydriaatin avulla, joka paljastaa verkkokalvon ja näköhermon vauriot sekä silmänpaineen mittaus, jolla voidaan mitata silmän sisäinen paine. Myös silmän valokuvaus, sekä väriaineen kanssa että ilman, saatetaan tehdä. (Lisätietoa näistä toimenpiteistä: ”Silmätutkimus”.)

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä

 

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.