Kuivasilmäisyys

Ikääntymisen myötä kyyneleritys vähenee, mikä aiheuttaa silmien ärsytystä, kirvelyä ja kivuliastakin kutinaa. Joskus silmiin kertyy limaa, mikä saa ne tuntumaan rähmäisiltä. Tämä voi aiheuttaa silmien herkistymistä valolle, ongelmia piilolinssien kanssa tai jopa kyvyttömyyttä itkeä.

Tämä kuivasilmäisyydeksi kutsuttu oireyhtymä on yleensä lievä vaiva, jonka hoidoksi riittää apteekissa myytävien tekokyynelten käyttö. Jos ongelma on hankala, potilaasta voi tuntua siltä kuin silmissä olisi hiekkaa.

Kuivasilmäisyydestä kärsii ainakin kahdeksan miljoonaa yhdysvaltalaista. Vaiva on naisilla yleisempi kuin miehillä ja alkaa tavallisesti keski-iässä. Allergioista kärsivät ovat muita alttiimpia. Tila voi liittyä punahukan (LED) tai nivelreuman kaltaisiin systeemisiin sairauksiin. Kyynelten vähyys voi olla myös yksi Sjögrenin oireyhtymän oireista. Tämä autoimmuunitauti aiheuttaa suun, silmien ja limakalvojen kuivuutta.

Kuivasilmäisyys voi kehittyä myös kroonisen blefariitin eli luomenreunan tulehduksen seurauksena. Tämä on silmäluomen sisäpinnan tulehdus, joka on allergiasta, ruusufinnistä ja taliköhnäihottumasta (molemmat ovat ihotauteja) kärsivillä potilailla yleinen vaiva. Blefariittipotilaiden meibomin rauhaset eli luomitukirauhaset tulehtuvat ja tukkeutuvat. Tämän tuloksena silmiä huoltava rasvaisen eritteen kerros ohenee, jolloin vesi haihtuu kyynelistä tavallista nopeammin.

Lokakuussa 2005 American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että kuivasilmäisyyttä voitaisiin ehkäistä muuttamalla ruokavaliota, etenkin syömällä enemmän tonnikalaa. Tutkijat analysoivat 32 470 naisen ilmoittamat ruokavaliot. Naiset olivat osallistuneet tuolloin meneillään olleeseen Women’s Health Study -tutkimukseen, joka on tuonut lisätietoa monista ravitsemukseen liittyvistä seikoista. Tutkijat havaitsivat, että naiset, jotka kertoivat nauttineensa eniten omega-3-rasvoja (terveellisiä rasvoja, joita on tonnikalassa, lohessa ja muissa rasvaisissa kaloissa sekä pellavansiemenissä) kärsivät kuivasilmäisyydestä 17 % epätodennäköisemmin kuin ne, jotka kuluttivat näitä rasvoja vähiten. Naiset, jotka nauttivat 5–6 annosta tonnikalaa viikossa, kärsivät 68 % epätodennäköisemmin kuivasilmäisyydestä kuin vähiten tonnikalaa nauttineet. Muiden kalalajien näin suurella kulutuksella ei ollut samanlaista vaikutusta.

Kuivasilmäisyyden oireet

  • jatkuva tunne hiekasta silmässä
  • vaikeus pitää silmissään piilolinssejä
  • kyvyttömyys kyynelehtiä
  • silmien kirvely kuivassa tai epäpuhtaassa ilmassa

 Kuivasilmäisyyttä lievittävät hoidot

Tekokyyneleet ja silmää voitelevat aineet

Nämä silmätipat lievittävät silmien kuivuutta ja epämukavuuden tunnetta kosteuttamalla ja voitelemalla silmiä

Geneerinen nimi Haittavaikutukset Muuta
Karboksimetyyli-selluloosa allergiset reaktiot Monia valmisteita on saatavissa säilöntäaineettomina, mutta isoimmat pakkaukset voivat sisältää aineita, jotka aiheuttavat ärsytystä, mikäli tippoja annostellaan monta kertaa päivässä. Kertakäyttöpipetit ovat täysin säilöntäaineettomia ja sopivat parhaiten henkilöille, jotka annostelevat näitä tippoja tunnin välein tai joiden silmät ovat erityisen herkät.
Glyseriini allergiset reaktiot  
Hydroksipropyyli-metyyliselluloosa näön sumeneminen, silmien punoitus, valoherkkyys, silmäluomien tahmaisuus, allergiset reaktiot  
Polyvinyylialkoholi allergiset reaktiot  
Valkovaseliini allergiset reaktiot  
Paikalliset immunosuppressiiviset lääkkeet
FDA on hyväksynyt nämä silmätipat vain blefariitin eli luomenreunan tulehduksen hoitoon
Siklosporiini allergiset reaktiot, silmien kirvely, epämukavuuden tunne Vaatii reseptin. Vaikutus saattaa näkyä vasta 3 – 6 kuukauden kuluttua.

Silmälääkäri voi todeta kuivasilmäisyyden rakolampulla ja testata kyyneleritystä. Hoito käsittää tavallisesti jotakin paikallishoitoa. Useimpia valmisteita saa apteekeista ilman reseptiä. Jos ongelma johtuu luontaisesta kyynelerityksen vähenemisestä, tekokyyneleet voivat jossakin määrin auttaa. Luomitulehdusta voidaan hoitaa reseptin vaativalla siklosporiinilla. Kuivasilmäisyys vaivaa monia potilaita vain satunnaisesti, mutta vaivasta jatkuvasti kärsivät voivat joutua käyttämään näitä valmisteita säännöllisesti.

Kyynelten haihtumisen vähentämiseksi kannattaa välttää altistumista pölylle, siitepölyille, tupakansavulle ja muille ilman epäpuhtauksille ja pysyä poissa tuulesta, hiustenkuivaajista ja ilmastoinnin aiheuttamasta ilmavirrasta. Sisäilman kosteutta voidaan lisätä ilmankostuttimilla. Jos kärsii luomireunan tulehduksesta, silmälääkäri saattaa neuvoa pitämään lämpimiä hauteita silmäluomien päällä ja hieromaan niitä säännöllisesti, jotta meibomin rauhasista eli luomitukirauhasista vapautuisi voitelevaa eritettä.

Vaikeissa tapauksissa silmälääkärin täytyy sulkea kyyneltiehyet tulpilla. Tulpat auttavat luonnollisia tai tekokyyneliä pysymään silmässä kauemmin estämällä niitä haihtumasta silmäluomien sisänurkasta. Vaihtoehtoisesti lääkäri voi myös määrätä erityiset pehmeät piilolinssit, jotka ylläpitävät silmän kosteutta. Suojalasien käyttö nukkuessa voi myös auttaa pitämään silmät kosteina, etenkin jos silmät eivät sulkeudu kunnolla.
 

Copyright © 2008 by President and Fellows, Harvard College. All rights reserved.

Artikkelin sisältö vastaa yhdysvaltalaista hoitokäytäntöä

 

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.