Kannabis saattaa haitata verkkokalvon solujen toimintaa

Säännöllinen kannabiksen käyttö saattaa ranskalaistutkimuksen mukaan vaikuttaa haitallisesti verkkokalvon toimintaan. Havainto koskee verkkokalvon gangliasoluja ja voi mahdollisesti selittää kannabiksen käyttäjien näköongelmia. Tulokset julkaistiin JAMA Ophthalmology -lehdessä.

Tutkijat korostavat havaintojensa kaipaavan vielä lisätutkimusten varmistuksen, mutta ne saattavat viitata myös silmien toimintaa laajempiin haittamekanismeihin. Silmän verkkokalvot ovat yhteydessä keskushermostoon ja siksi niiden poikkeavuudet voivat antaa laajemminkin tietoa synaptisista hermovälityksistä.

Tutkimukseen osallistui 28 säännöllisesti kannabista käyttävää ja 24 samanikäistä verrokkia. Osana tutkimusta heille kaikille tehtiin elektroretinografiatutkimukset.

Väestökyselyiden perusteella noin 700 000 suomalaista on kokeillut kannabista jossain vaiheessa elämäänsä. Päivittäiskäyttäjiä on kuitenkin vain noin 6 000 - 8 000.

Lähde: JAMA Ophthalmology 2016;DOI:10.1001/jamaophthalmol.2016.4761

Lue lisää:

Kannabis tuplaa autoilijan onnettomuusriskin

Kannabis vahingoittaa aivoja – eikä siinä vielä kaikki

Tutkimus kumoaa käsityksen kannabiksen käytön yhteydestä mielenterveysongelmiin

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Saattaa haitata ja saattaa olla haittaamatta. Turhaa uutisoida teorioita, joilla ei ole kunnollista pohjaa tutkimuksista.
Vierailija (ei varmistettu)
Tulosta ei ollut oikaistu tupakoinnin suhteen, mikä tunnetusti saattaa rappeuttaa hermosoluja. Verrokeiden tupakointia ei edes kontrolloitu, vaikuttaa tarkoitushakuiselta tutkimukselta tämäkin. Ja miten ihmeessä suomalaisten kannabiksen käyttö liittyy ranskalaiseen tutkimusuutiseen? Duodecimin vain pitää aina tunkea omia lisäyksiään uutisointiin. Syö muutenkin heikkoa uskottavuutta.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.