Sidekalvontulehdus

Silmän sidekalvontulehduksella eli konjunktiviitilla tarkoitetaan tois- tai molemminpuolista silmän tulehdustilaa, jossa tulehdus on silmän pintakerroksissa, sidekalvon alueella. Sidekalvontulehduksia aiheuttavat bakteerit sekä virukset. Sidekalvontulehdukset ovat yleensä helppohoitoisia, valtaosassa tapauksia itsestään ilman hoitoa paranevia tai paikallisantibiooteilla hoidettavia vaivoja.

Silmätulehduksen eli sidekalvontulehduksen oireet

Sidekalvontulehduksen oireina ovat silmien vetistäminen, kirvely, kutina, rikantunne, rähmiminen ja punoittelu. Luomet voivat olla turvoksissa. Sidekalvo voi olla kemoottinen eli turvonnut. Yleensä sidekalvontulehdus ei ole erityisen kivulias.

Aiheuttaja

Yleisimpiä sidekalvontulehduksen aiheuttajia ovat mm. stafylo-, strepto- ja pneumokokkibakteerit sekä virukset.  Myös klamydia ja gonokokki voivat aiheuttaa konjunktiviitin. Joskus silmään mennyt roska voi laukaista tulehduksen.

Diagnoosi

Lääkäri voi silmää tutkiessaan todeta ns. konjunktivaalisen verestyksen ja rähmimistä. Joskus, jos sairaus on pitkittynyt, voi olla tarpeen ottaa rähmästä bakteerinäyte, mutta tämä ei ole rutiinitapauksissa välttämätöntä. Verikokeita ei yleensä sidekalvontulehduksen diagnostiikassa käytetä. Allerginen sidekalvontulehdus voi joskus sekoittua tavalliseen sidekalvontulehdukseen. Allergisessa sidekalvontulehduksessa rähmiminen on vähäisempää ja oireiden kesto selvästi pidempi. Myös kuivasilmäisyyteen liittyvä punoittelu ja kirkas erite voidaan sekoittaa sidekalvontulehdukseen. Bakteeritulehduksessa rähmiminen on usein runsasta ja erite on kellertävän väristä. Silmä voi muurautua yön aikana rähmästä umpeen.

Silmätulehduksen eli sidekalvontulehduksen hoito

Viraalisen konjunktiviitin hoitoon ei tarvita antibioottitippoja. Oireita helpottamaan voidaan käyttää kostutustippoja useita kertoja päivässä. Usein antibioottitippoja määrätään silmien hoitoon turhaan. Karttelevassa ja punoittelevassa, vetistelevässä ja lievästi vaaleaa/kirkasta rähmää erittävässä silmässä ei välttämättä ole bakteeritulehdusta. Oireet voivat johtua kuivasilmäisyydestä, allergisesta tulehduksesta tai viraalisesta konjunktiviitista. Epävarmassa tapauksessa voi ottaa bakteerinäytteen. Hyvä käsihygienia on tärkeää taudin leviämisen estämiseksi.

Bakteerin aiheuttamaa sidekalvon tulehdusta hoidetaan antibioottivoiteilla ja -tipoilla. Tippoja annostellaan ainoastaan sairastuneeseen silmään. Ensihoitona suositellaan yleensä käytettäväksi kloramfenikoli-tippoja. Kinolonivalmisteita pyritään säästämään vaikeampien tulehdusten hoitoon, joten niitä ei suositella ensisijaiseksi valinnaksi rutiinitapauksissa. Useimmiten hoito kestää 3-5 vuorokautta, joskus pidempäänkin.

Seuranta

Mikäli oireet lievittyvät hyvin eikä vaivoja jää, kontrolleja tai seurantaa ei tarvitse järjestää. Mikäli sairastaa toistuvia sidekalvontulehduksia tai tauti ei lääkityksestä huolimatta ala rauhoittua, kannattaa hakeutua silmälääkäriin. Toistuvissa tai hoitoon reagoimattomissa tapauksissa bakteerinäytteiden otto on erityisen tärkeää. Näytteet otetaan mielellään ennen hoidon aloitusta.

Periytyvyys

Sidekalvontulehdus ei ole perinnöllinen sairaus.

Silmätulehduksen eli sidekalvontulehduksen yleisyys

Sidekalvontulehduksia liittyy useisiin tavallisiin flunssatauteihin, jonka vuoksi kyse on kohtalaisen tavallisesta sairaudesta.

Ennuste

Sidekalvontulehdus ei hoitamattomanakaan yleensä aiheuta ongelmia.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 22.8.2010.

Lue lisää:

Silmiä punoittaa – mistä on kyse?

Silmätulehdus (bakteeriperäinen) -potilasohje

Katso TerveTV-video silmätulehduksesta (sidekalvontulehdus)


0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.