Sepelvaltimotaudin oireet

Tyypillisesti sepelvaltimotauti ilmenee rasituksen aikaisena puristavana tai kouristavana rintakipuna, joka voi säteillä kaulalle tai hartiaan/käteen. Lepo ja pikanitro auttavat yleensä. Joskus kipu voi ilmetä muuallakin ylävartalolla, esimerkiksi selässä.

Oirekuva voi olla myös epätyypillinen, jostain syystä erityisesti naisilla. Hengenahdistus ja nopea väsyminen voivat olla sepelvaltimotautioireita erityisesti vanhuksilla.

Diabetekseen eli sokeritautiin liittyvät hermoston muutokset voivat estää rintakivun tuntemisen. Jos rintakipu on esim. jokailtaista tuntejakin kestävää tai se voi ilmetä milloin vaan, myös ilman rasitusta, kipu tuskin on sydänperäistä.

Jos rintakipupotilaalla on riskitekijöitä, voimakkaimpina tupakointi, korkea kolesteroli, ikä, miessukupuoli, verenpainetauti ja sokeritauti, lisää erityisesti usean riskitekijän olemassaolo sepelvaltimoperäisen kivun todennäköisyyttä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.