Sepelvaltimotaudin lääkehoito

Sepelvaltimotaudin lääkehoidon tavoitteena on oireiden lievitys ja vakavien sepelvaltimotapahtumien ehkäisy. Peruslääkkeitä ovat asetosalisyylihappo tai muu veren hyytymistä estävä lääke, beetasalpaaja ja oireita helpottava pitkävaikutteinen nitro. Pikanitroa kannattaa käyttää herkästi rintakivun ilmetessä. Taudin pahenemista estetään kolesterolia alentavilla lääkkeillä, verenpainelääkkeillä ja ACE-estäjillä.

Asetosalisyylihappo

Asetosalisyylihappo, ”asperiini”, on sepelvaltimotautipotilaan peruslääke. Asetosalisyylihappo estää verihiutaleiden kokkaroitumista toisiinsa ja tällä tavoin veritulpan muodostumista. Näin sydäninfarktin riski pienenee. Asetosalisyylihappoallergisilla käytetään klopidogreeli-nimistä lääkettä.

Nitraatit

Nitraatit laajentavat sepelvaltimoita. Näin ne parantavat veren virtausta sepelvaltimoissa ja estävät rintakipua. Nopeavaikutteisia nitraatteja käytetään rintakipukohtauksen hoitoon. Suussa liukenevat tabletit, ”pikanitrot” ja nitrosuihkeet vaikuttavat jo parissa minuutissa kipua lieventäen. Vaikeaoireisen sepelvaltimotaudin hoidossa käytetään myös pitkävaikutteisia nitraatteja. Niiden avulla voidaan parantaa rasituksen sietoa ja vähentää rintakipuoireita.

Kolesterolia alentavat lääkkeet

Jos sepelvaltimotautiin sairastumisen tai sepelvaltimotautikohtauksen riski on suuri, voidaan korkeaa kolesterolia hoitaa ruokavalion lisäksi lääkkeillä. Korkeaa kolesterolia, ja erityisesti haitallista LDL-kolesterolia lasketaan lähinnä statiiniryhmän lääkkeillä.

Beetasalpaajat

Beetasalpaajat laskevat sykettä ja estävät rasituksen aikana sykkeen nousua. Tällä tavoin ne vähentävät rasitusrintakipua, angina pectorista. Sydäninfarktin jälkeen beetasalpaajat pienentävät vakavien sydäntapahtumien riskiä.

ACE-estäjät

ACE-estäjiä käytetään pääasiassa verenpainelääkkeinä ja sydämen vajaatoiminnan lääkkeinä. Eräillä ACE-estäjillä on todettu myös suotuisa vaikutus sepelvaltimotautia sairastavilla, ja tämän vuoksi niitä voidaan käyttää erityisesti sellaisilla potilailla, joilla on suuri uuden sepelvaltimotapahtuman riski. Suuren sydäninfarktin jälkeen käytettynä ne pienentävät kuolemankin riskiä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.