Kolesteroli

Veren kolesteroli on tärkein laboratoriokokein mitattavissa oleva asia, kun arvioidaan sepelvaltimotaudin riskiä. Tavallisesti arvioidaan veren seerumin kolesterolipitoisuus (S-kol), LDL-kolesteroli ja HDL-kolesteroli sekä veren triglyseridit. LDL-hiukkasten kolesteroli on haitallisinta, koska erityisesti se kertyy valtimoverisuonien seinämään. Tämän takia LDL-kolesterolin laskeminen on sepelvaltimotautia ehkäisevän ruokavalion ja myös kolesteroliin vaikuttavan lääkehoidon tärkein tavoite. HDL-kolesteroli, niin sanottu "hyvä kolesteroli", kuljettaa kolesterolia pois verisuonen seinämästä ja estää näin verisuonten ahtautumista. Liikunnalla ja tupakoinnin lopettamisella voidaan nostaa HDL-kolesterolia. Naisilla HDL-kolesteroli on yleensä korkeampi kuin miehillä.

Sairastuvuus sepelvaltimotautiin on Suomessa nuorilla ikäluokilla vähentynyt, ja oireet alkavat yhä vanhemmalla iällä. Ruokavalion muuttuminen terveellisemmäksi on pienentänyt suomalaisten kolesterolitasoja ja on vähentänyt sairastuvuutta sepelvaltimotautiin.

Miten lasken kolesterolia?

Usein sepelvaltimotautia sairastavalle joudutaan aloittamaan kolesterolilääkitys, jotta kolesterolitaso voidaan pitää riittävän matalana. Lääkityksestä huolimatta sydänystävällinen ruokavalio on kohonneen kolesterolipitoisuuden hoidon kulmakivi ja siksi on tärkeää huolehtia ruokavalion monipuolisuudesta ja terveellisyydestä. Sydänystävällinen ruokavalio tukee lääkkeen vaikutusta ja lääkkeestä saatu hyöty on silloin suurempi. Ruokavaliossa keskeistä on suosia pehmeää rasvaa, syödä runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä täysjyväviljaa ja välttää runsasrasvaisia liha- ja maitotuotteita.

Kasvistanolit ja kasvisterolit

Mikäli käytössä on kolesterolia alentava statiinilääkitys, kasvistanoli- ja -sterolivalmisteiden sopivuudesta on hyvä keskustella lääkärin kanssa. Mikäli käytössä ei ole statiinilääkitystä, voi halutessaan tehostaa ruokavalion kolesterolipitoisuutta pienentävää vaikutusta näillä terveysvaikutteisilla elintarvikkeilla. Kasvistanolien ja -sterolien kolesterolipitoisuutta pienentävä vaikutus perustuu siihen, että ne vähentävät kolesterolin imeytymistä suolistosta ja siten lisäävät sen poistumista elimistöstä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.