Saman sukupuolen avioliittojen salliminen vähentää nuorten itsemurhia

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan homoavioliittojen salliminen lainsäädännöllisesti voi vähentää lesboihin, homoihin ja biseksuaaleihin nuoriin kohdistuvaa henkistä painetta.
 
Tämä näkyy parhaimmassa tapauksessa seksuaalivähemmistönuorten itsemurhien laskuna.
 
Johns Hopkins Bloomberg School of Public Healthin tutkimuksessa tarkasteltiin LGB-nuorten itsemurhien määrää vuosien 1999 ja 2015 välillä. Tällä välin 35 osavaltiota oli laillistanut seksuaalivähemmistöjen avioliitot. Lopulta vuonna 2015 Yhdysvaltojen korkein oikeus laillisti liitot koko maassa.
 
Kaikista 15-24-vuotiasta yhteensä noin 9 prosenttia yritti itsemurhaa, kun osavaltiossa ei ollut säädetty vähemmistövihkimisen mahdollistavaa lakia. Seksuaalivähemmistöjen edustajilla lukema oli hurja, 29 prosenttia.
 
Lain säätäminen laski high school -oppilaiden itsemurhayritysten määrää 7 prosenttia. Tutkijoiden mukaan kaikkinensa puhutaan vuositasolla noin 134 tuhannen itsemurhayrityksen ehkäisemisestä. Näistä suurin osa olisi seksuaalivähemmistöjen edustajien tekemiä.
 
Tutkimusta johtanut Julia Raifman ei pysty varmuudella sanomaan, miksi LGB-avioliittolaki laskee itsemurhayritysten määrää.
 
- Meillä on todisteita ainoastaan näiden kahden asian yhteydestä, mutta uskon, että muutkin tekijät vaikuttavat yhtä lailla nuorten hyvinvointiin.
 
Syynä voisi muun muassa se, että lain määräämisen kautta heteropopulaation asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan asteittain paranevat.
 
Tutkimukset: Hatzenbuehler M. The Influence of State Laws on the Mental Health of Sexual Minority Youth. JAMA Pediatr. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2016.4732 ja Raifman J. Difference-in-Differences Analysis of the Association Between State Same-Sex Marriage Policies and Adolescent Suicide Attempts. JAMA Pediatr. DOI: 10.1001/jamapediatrics.2016.4529
 

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksiUutinen on referoitu Reuters Health -uutispalvelusta. 

Lue myös:
Seksuaalisuus on voimavara
T
utkimus: Sydänsuruihin voi kuolla

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
"Tutkimusta johtanut Julia Raifman ei pysty varmuudella sanomaan, miksi LGB-avioliittolaki laskee itsemurhayritysten määrää." Kai sen jo maalaisjärjellä voi päätellä, että kun annetaan sorsitulle ihmisryhmälle viimein yhtäläiset ihmisoikeudet, niin tulevaisuus alkaa näyttää kyseisen ihmisryhmän nuorten silmissä paljon valoisammalta..?

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.