Raiskaus

Raiskaus tarkoittaa toisen pakottamista sukupuoliseen kanssakäymiseen. Nykyään myös aviopuolison raiskaus on rikos. Pakottamisesta ei aina saada kiistatonta näyttöä ja sen vuoksi kaikkia raiskauksia ei pystytä tuomitsemaan. Moni raiskattu häpeää asiaa niin paljon, ettei halua tehdä siitä ilmoitusta. Joskus ilmoitus jätetään tekemättä koston tai väkivallan pelosta. On hyvä muistaa, että perätön ilmianto on myös rikoslaissa rangaistavaa.

Raiskaus ei itse asiassa ole seksuaalinen toiminto vaan se on väkivaltaa, jota toteutetaan seksuaalisella käyttäytymisellä. Raiskaajalla rakkauden ja vihan tunteet ovat sekaisin ja hän kokee tyydyttävänä ja rakkaudellisena sen, minkä uhri kokee äärimmäisenä uhkana, väkivaltana, pelkona ja kidutuksena. Raiskaaja siirtää ikään kuin omat pelon ja avuttomuuden tunteet uhriinsa hänen kokemuksekseen ja välttyy näin itse näiltä sietämättömiltä tunteilta. Ehkä tästä syytä sota- ja katastrofiolosuhteissa myös raiskaukset lisääntyvät. Raiskaus samoin kuin sen yritys on väkivaltarikos, josta on ilmoitettava poliisille. Raiskaus ei ole asianomistajarikos, vaan yleinen syyttäjä nostaa syytteen eikä uhri voi estää asian oikeuskäsittelyä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.