Välttämättömien rasvahappojen ja maitohappobakteereiden vaikutus suolistoon

Kaupallinen yhteistyö: Gastrobene

Jopa kolmasosa suomalaisista kärsii vatsa- ja suolistovaivoista. Ruokavalio, riittävä liikunta ja stressin vähentäminen ovat avainasemassa. Suolisto on ainut elin, joka voi toimia ilman aivojen apua. Siksi suolistoa kutsutaan joskus toisiksi aivoiksi. Suoliston limakalvo poimuineen ja lisäkkeineen on pinta-alaltaan jalkapallokentän kokoinen, mikä tekee siitä suurimman kosketuspinnan ihmisen ja ympäristön välillä. Vaali siis huolella vatsasi hyvinvointia, se vaikuttaa koko kehosi toimintaan.

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteereihin luokitellaan bakteerit, jotka tuottavat hiilihydraateista käymistuotteinaan maitohappoa. Maitohappobakteerit ovat tärkeässä roolissa monien maitotuotteiden valmistuksessa. Näitä ovat muun muassa jogurtti, piimä, viili ja juustot. Maitohappobakteereita hyödynnetään hapattajina myös monissa muissa elintarvikkeissa kuten suolakurkussa, hapankaalissa, kestomakkaroissa ja hapanjuureen valmistetuissa leivissä.

Useat maitohappobakteerikannat kuuluvat ihmisen suoliston normaaliflooraan. Maitohappobakteereita käytetään myös probiootteina eli terveyttä edistävinä bakteereina.

Probiootit puolestaan ovat eläviä mikrobeja, joiden uskotaan vaikuttavan myönteisesti terveyteen tasapainottamalla ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Probiootteja tuotetaan laboratorio-olosuhteissa hoidollisiin tarkoituksiin, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi antibioottiripulin hoitoon. Valtaosa probioottien vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, mutta eräät bakteerikannat saattavat asettua myös muualle ruoansulatuskanavaan kuten suuhun tai mahalaukkuun.

Maha-suolikanavan oireet

Vatsavaivat eivät ole kaikkein viehättävin ongelma – valitettavasti kuitenkin hyvin yleinen. Miltei jokaisen mahassa möyrii, kuplii tai korventaa jossain vaiheessa elämää. Ihmisen ruuansulatusjärjestelmä on pitkä putki, joka muodostuu ruokatorvesta, mahalaukusta sekä ohut-, paksu- ja peräsuolesta. Se käsittelee ja kuljettaa ruuan ja siirtää ravintoaineet suolen limakalvon läpi verenkiertoon. Suolisto toimii myös puskurina ulkopuolisia myrkkyjä vastaan.

Elävien mikrobivalmisteiden eli probioottien kuten bifidobakteerien ja laktobasillien on todettu tasapainottavan suolen limakalvon lisääntynyttä läpäisevyyttä, tehostavan suoliston antigeenispesifistä IgA-vastetta ja hillitsevän allergista tulehdusvastetta.

Seuraavat vaikutukset on testein osoitettu: rotavirusripulin kesto lyhenee Lactobacillus GG:n (maitohappobakteeri) vaikutuksesta, lisäksi atopian ehkäisyssä probiootit saattavat osoittautua käyttökelpoisiksi. Myöskin laktoosi-intoleranssista kärsivät henkilöt voivat saada hyötyä maitohappobakteereiden nauttimisesta. Ennaltaehkäisevänä keinona maitohappobakteereita voidaan nauttia ulkomaan matkoilla tasapainottamaan suoliston toimintaa vierasta bakteeriflooraa vastaan.

Välttämättömien rasvahappojen voimaa

Ravinnosta saatavat rasvat sisältävät monia rasvahappoja, ei tosin sellaisinaan vaan glyseroliestereinä. Tärkeimpiä niistä ovat välttämättömät rasvahapot, joita ovat tyydyttymättömät rasvahapot eli niin sanotut omega-rasvahapot.

Ravinnon rasvasta saatavat rasvahapot vaikuttavat merkittävästi ihmisen terveyteen, mm. rasva- ja sokeriaineenvaihduntaan ja matala-asteiseen tulehdukseen. Omega-rasvahapot ovat pehmeää tyydyttymätöntä rasvaa, ja niillä on monia suotuisia vaikutuksia ihmisen elimistölle. Rasvahapot toimivatkin elimistössä energianlähteenä ja rakennusaineena muun muassa solukalvoissa. Oikeanlaiset rasvahapot ovat tärkeitä solukalvon muovautuvuudelle esimerkiksi hermostossa. Näiden omega-rasvahappojen, joista alfalinoleenihappo (omega-3) ja linolihappo (omega-6) ovat ihmiselle välttämättömiä, osuus ruokavaliossa on kuitenkin usein liian pieni. Tämä koskee erityisesti alfalinoleenihappoa. Siksi sitä tulisi saada perusravinnon lisänä esimerkiksi yhdestä maailman ravintorikkaimmasta ruoka-aineesta: pellavansiemenistä.

Pellavansiemenrouhe on luonnollinen ja terveellinen lisä ruokavalioon. Pellavansiemenessä on hyvinvoinnin aineksia, sillä se on paras omega-3 -rasvahapon lähde! Pellavansiemenet sisältävät runsas kolmannes pehmeää rasvaa ja noin neljännes kuitua, mutta ei juurikaan tyydyttynyttä rasvaa.

Valtion ravitsemusneuvonnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen toteaakin: ”Öljykasvien siementen käyttö osana monipuolista ruokavaliota täydentää tärkeiden ja terveyden edistämisen kannalta keskeisten ravintoaineiden saantia. Siemenissä on runsaasti monityydyttymättömiä rasvahappoja ja ravintokuitua”. Kaksi ruokalusikallista eli noin 25g päivässä on tutkitusti riittävä annos.

Pellavarouhe on ihanteellinen kuidun lähde. Pellavansiemenrouheella autat vatsaasi toimimaan säännöllisesti. Samalla saat myös tärkeitä rasvahappoja, hyvälaatuista proteiinia, kuitua ja kivennäisaineita.

Patentoidussa Gastrobene® -ravintolisässä yhdistyvät molemmat, maitohappobakteerien sekä pellavakuidun loistavat vatsan normaalia toimintaa edistävät* ominaisuudet!

Gastrobene® -ravintolisä yhdistää ensimmäistä kertaa pellavan kuidut ja maailman tutkituimman Lactobacillus rhamnosus GG –maitohappobakteerin. *Pellavansiemen edistää vatsan normaalia toimintaa. Gastrobene® on tarkoitettu osaksi monipuolista ruokavaliota. Tuote on lisäksi gluteeniton, joten se sopii myös keliaakikoille.

  • Kuitu
  • Maitohappobakteerit
  • Lignaani
  • Gluteeniton

Miksi patentoitu Gastrobene® toimii?

Kuitu:

Gastrobene® on runsaskuituinen tuote. Se sisältää pellavansiemenrouhetta, jonka kuiduista 1/3 osa on liukenevaa ja 2/3 liukenematonta kuitua. Pellavansiemen edistää vatsan normaalia toimintaa.

10 miljardia maitohappobakteeria:

Päivän annoksessa on maailman eniten tutkittua maitohappobakteeria Lactobacillus rhamnosus GG:tä 10 miljardia. Maitohappobakteeri kiinnittyy suolen pinnalle ja on osa suoliston hyödyllisten bakteerien kantaa. Hyödyllisten bakteerien tarkoitus on hillitä haitallisten bakteerien kasvua. Maitohappobakteerin vaikutukset perustuvat elävään bakteeriin. Lactobacillus Rhamnosus GG on kestävä bakteeri, joka säilyy ruoansulatuskanavan läpi toimintakykyisenä.

Rasvahapot:

Gastrobenessa käytetyssä pellavansiemenrouheessa on jäljellä hyviä rasvahappoja. Rasvahapoista 60 % on välttämätöntä omega-3-rasvahappoa. Kuidut ja öljy toimivat toisiaan täydentäen.

Lignaani:

Patentoitu tuote sisältää myös lignaania ja omega 3-rasvahappoa. Tuotteessa olevan pellavansiemenrouheen mukana tulee runsaasti lignaania. Lignaani muistuttaa rakenteeltaan soijan flavonoideja. Pellavasiemenrouheessa on lignaania kasvikunnan tuotteista eniten. Lignaani on tärkein kotimainen kasviestrogeeni.

Kenelle Gastrobene® sopii?

Gastrobene® sopii osaksi monipuolista ruokavaliota henkilöille, jotka haluavat edistää vatsansa normaalia toimintaa. Gastrobene® sopii päivittäiseen käyttöön ja on täysin gluteeniton. Tuotetta ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Suositellaan pitämään pieni väli antibioottien ja Gastrobene® -ravintolisän syömisen välillä. Ravintolisä ei myöskään korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Ei lasten ulottuville.

Ravintosisältö:

Gastrobene® -ravintolisä on saatavilla 300 g pakkauksessa, joka sisältää 30 kappaletta annospusseja (10 g). Näin ollen yksi pakkaus riittää päivittäin käytettynä kuukaudeksi.

Ainesosat:

Pellavansiemenrouhe ja Lactobacillus rhamnosus GG.

Säilytys:

Tuote säilyy parhaiten kuivassa, huoneenlämmössä tai viileämmässä ja auringonvalolta suojattuna.

Katso lisää vinkkejä tai tilaa ilmainen näyte: http://elixibene.fi/gastrotbene/

Lähteet:

Terveyskirjasto - Probiootti

Terveyskirjasto - Maitohappobakteerit vähentävät hengitystietulehduksia?

Terveyskirjasto - Omega-rasvahapot

Elixi.fi - Tietoa pellavasta

Lue myös:

Vatsaoireet kuriin maitohappobakteereiden ja pellavakuidun lisäämisellä ruokavalioon

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: