Toiminnalliset vatsavaivat

Toiminnalliset vatsavaivat ovat myös yksi erittäin yleinen vaiva länsimaisessa väestössä. Ylivoimaisesti yleisin niistä on ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS, Irritabile Bowel Syndrome), johon liittyy vatsakipuja ja suolen toiminnan erilaisia häiriöitä kuten ripulia, turvotusta, ummetusta, ulostamispakkoa vaihdellen. Ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsii jopa 25 % väestöstä ja se on yksi tavallisimmista lääkäriin hakeutumisen syistä. Määritelmän mukaan diagnoosin asettamiseksi oireita on täytynyt olla edeltävän 12 kuukauden aikana vähin 12 viikon ajan (ei välttämättä yhtäjaksoisesti) eikä potilaalla ole todettavissa mitään elimellistä syytä oireidensa taustalla.

IBS jaotellaan johto-oireen mukaan ripuli-, ummetus-, kipu- tai sekamuotoon. Tämä vaiva voidaan hyvin diagnosoida yleislääkärin vastaanotolla ilman erityisiä tähystys- tai kuvantamistutkimuksia. Joillakin oireisto voi olla elämänlaatua voimakkaasti huonontava vaikka ärtyvän suolen oireyhtymä on täysin hyvänlaatuinen eikä siihen liity mitään vakavaa lisäsairastumisriskiä (esim. syöpä tai tulehdukselliset suolistosairaudet). Oireet vaihtelevat kausittain ja välissä voi olla pitkiäkin aikoja (ad vuosia), jolloin suoli ja vatsa toimivat moitteettomasti tai vähäoireisesti. Tiedetään että stressi ja useat ruoka-aineet voivat laukaista oireet. Muun muassa tuoreet vihannekset, sipuli, keinomakeutusaineet (ksylitoli, aspartaami), kahvi, palkokasvit ja tuoreet hiivapohjaiset leivät ja leivonnaiset ovat usein oireiden aiheuttajina. Hoitona on luonnollisesti aiheuttavien tekijöiden välttäminen.

Turvotus ja kipu oireina johtuvat liiallisen kaasun muodostumisesta suolen sisään. Venytys suolen seinämissä aiheuttaa em. oireet. Taustalla on usein jokin yllämainituista vaivoista/sairauksista.

Laiskasta suolesta puhutaan yleensä ummetuksen yhteydessä.

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Hei, toiminnallisten/funktionaalisten neurologisten häiröiden kanssa kamppailevat. Ne kenellä on neurologisia häiriöitä, mutta ei ole löydetty diagnoosia tai on epäselvyyksiä niin suosittelen, että tulisitte ryhmäämme jota olemme perustamassa. Siellä voisimme jakaa näitä ajatuksia ja ideoita lisää. Tarkoituksena olisi perustaa järjestö, mikäli on paljon sellaisia tarvitseville. Pohjoismaiden ryhmämme on Funktionella neurologiska symptom ja löytyy Facesta.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.