Ruuansulatuskanavan merkitys

Ruuansulatuskanavalla tarkoitetaan suuta, ruokatorvea, mahalaukkua, ohut- ja paksusuolta ja niiden toimintaan läheisesti liittyviä elimiä eli maksaa, sappiteitä ja -rakkoa sekä haimaa. Ruokatorvesta aina peräsuoleen asti ruuansulatuskanava on kolmen ohuen lihaskerroksen muodostama "putki", joka laajentuu välillä mahalaukuksi. Sisäpuolelta katsottuna suusta lähtien kanavaa verhoaa limakalvo.

Suussa ruoka hienonnetaan hampaiden ja kielen avulla ja nielaistaan ruokatorveen. Nieleminen on monimutkainen sekä tahdonalaisesti että siitä riippumattomasti säädelty tapahtuma. Sylkirauhaset tuottavat ruuan kostuttamiseksi sylkeä, joka koostuu vedestä, suoloista ja ravintoaineita hajottavista entsyymeistä.

Ruuansulatuskanavan tehtävänä on saattaa ruoka ja sen sisältämät ravintoaineet elimistön käyttöön soveltuvaan muotoon sekä imeä nesteitä kudosten tarpeisiin. Kiinteä ruoka koostuu perusravintoaineista (valkuaisaineet eli proteiinit, hiilihydraatit ja rasvat), hivenaineista (mm. vitamiinit), kivennäisaineita (mm. kalsium, rauta, sinkki, magnesium).

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.