Prebioottien merkitys suoliston hyvinvoinnille

Prebiootiksi kutsutaan imeytymätöntä hiilihydraattia, joka parantaa tiettyjen mikrobien kasvua tai aktiivisuutta suolistossa. Tavallisesti prebiootit ovat imeytymättömiä oligosakkarideja, joita suoliston ruoansulatusentsyymit eivät pysty pilkkomaan.

Oligosakkaridit kulkeutuvat ohutsuolesta paksusuoleen, jossa paksusuolen mikrobit alkavat tuottaa niistä lyhytketjuisia rasvahappoja sekä kaasuja. Prebiootit ovat suolistossa huomattava lähde vetykaasun muodostukselle ja joillakin ihmisillä kaasun nopea muodostuminen ja sen volyymi voivat aiheuttaa vatsaoireita, kuten turvotusta, vatsakipua ja ilmavaivoja. Oligosakkarideja on luonnostaan sienissä, sikurissa, parsassa, artisokassa, sipulissa, valkosipulissa ja soijapavuissa sekä myös äidin ja lehmän maidossa, mutta määrät ovat hyvin pieniä.

Prebiootit toimivat siis "ravintona" suoliston hyödyllisille mikrobeille ja lisäävät niiden kasvua. Yhdessä hyödyllisten bifidobakteerien kanssa prebiootit:

Tutkimustiedon lisääntyessä on todennäköistä, että pro- ja prebioottien sekä näiden yhdistelmien eli ns. symbioottien käyttöä osataan tulevaisuudessa yhä enemmän kohdentaa eri sairauksien ehkäisyyn ja hoitoon.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.