Onko ruualla merkitystä suolen toimintaan?

Suolen toiminta on yksilöllistä. Suoliston toimiessa normaalisti suoli tyhjenee säännöllisesti. Tällöin ulostemassa on pehmeää ja se kulkee tasaisella vauhdilla läpi suoliston. Normaalisti ulostuskertoja voi olla 1-3 päivässä tai 2-3 viikossa. Ummetuksesta on kyse silloin kun ulostamiskerrat harvenevat tai ulostaminen vaikeutuu. Ulosteen mukana elimistöstä poistuvat kuolleet bakteerit ja suolen jätetuotteet sekä imeytymätön ruoan osa. Jos suoli ei tyhjene säännöllisesti, jää paksusuoleen pitkäksi aikaa massaa, mikä vaikuttaa myös bakteeriflooran laatuun.

Vatsakivut ja epäsäännöllinen suolen toiminta on hyvin yleisiä vaivoja. On arvioitu, että 10-20 % aikuisista länsimaisista kärsii ärtyneen suolen oireyhtymästä (engl. Irritabile Bowel Syndrome, IBS), jonka oireita ovat vatsakipujen, -turvotuksen ja kaasunmuodostuksen lisäksi joko ripuli tai ummetus. Ruokien merkitys suolen toiminnalle on yksilöllinen. Yleisesti vähäkuituinen ruoka, epäsäännöllinen syöminen ja vähäinen nesteiden juominen, sokerialkoholeja sisältävät makeutusaineet, kahvi ja alkoholi pahentavat vatsaoireita. Ärtyneen suolen oireet ovat eräiden tutkimusten mukaan lievittyneet säännöllisellä probioottien käytöllä. Ummetusta ja ärtynyttä suolta hoidetaan ensisijaisesti elämäntapoja muuttamalla.

Suoli tarvitsee riittävästi sisältöä voidakseen toimia kunnolla. Tämän vuoksi pyritään muuttamaan ruokavalio kuitupitoiseksi. Suomalaisten kuitujen saanti ravinnosta on vähentynyt sitä mukaa kun ruokamme on tullut jalostetummaksi. Meidän tulisi syödä päivittäin noin 25-35 g kuitua, mutta useimpien saanti jää huomattavasti pienemmäksi. Liian vähäinen ravintokuidun saanti on myötävaikuttanut suolistovaivojen yleistymiseen. Riittävä kuidun syönti auttaa suolen normaalia toimintaa ja parantaa terveydelle hyödyllisten suolistobakteerien kasvua.

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: