Maksa

Maksa sijaitsee heti pallealihaksen alapuolella vatsaontelon oikeassa yläneljänneksessä. Aikuisen maksa painaa 1-1,5 kg ja on suurin yksittäinen sisäelin.

Maksassa suolistosta imeytyneet sekä hyödylliset että haitalliset aineet käsitellään valtaosin edelleen. Tätä aineenvaihduntaa kutsutaan metaboliaksi. Maksa käsittelee ja pyrkii hajottamaan myös elimistölle haitalliset aineet ja yhdisteet. Glukoosi eli sokeri on tärkein elimistön energianlähde ja maksa pystyy tuottamaan sitä varastorasvoista ja glykogeenistä pilkkomalla, mutta toisaalta se pystyy myös muuttamaan lyhytketjuisia sokereita varastomuotoon glykogeeniksi ja rasvoiksi elimistön kulloisenkin energiatasapainon mukaan.

Maksa tuottaa sappinestettä, joka sisältää rasvojen imeytymiseen tarvittavia sappihappoja. Maksassa tapahtuu pääosa kolesterolin aineenvaihdunnasta. Maksan tehtävänä on myös tuottaa hyytymistekijöitä verenkiertoon.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.