Mahalaukussa alkaa ruuan sulaminen

Pallealihaksen alapuolella, vatsaontelon yläosassa ruokatorvi muuttuu mahalaukuksi, jonka tehtävänä on ravinnon lyhytaikainen varastointi, sekoittaminen ja ravintoaineiden varsinainen sulamisen aloittaminen (= pilkkominen). Syljen mukana on ravintoaineita pilkkovia entsyymejä, jotka pienessä määrin aloittavat ruuan hajottamisen. Esimerkiksi ruisleivässä olevat hiilihydraatit pilkkoutuvat mm. sokeriksi amylaasi-entsyymin toimesta ja jos ruisleipä palaa imeskelee riittävän pitkään, alkaa se maistua makealta.

Mahalaukun runko-osan limakalvon solut tuottavat puhdasta suolahappoa, joka on tehokas ja pääasiallinen ruuan pilkkoja. Lisäksi se tuhoaa ravinnon mukana ruuansulatuskanavaan kulkeutuvia mikrobeja. Ruokaan sekoittuu lisää entsyymejä ja limaa. Mahalaukun peristalttiset liikkeet (motiliteetti) sekoittavat ruokaa, suolahappoja ja entsyymejä tehokkaasti. Syntyvä ruokasula annostellaan noin ruokalusikan suuruisissa erissä mahalaukun ja ohutsuolen välisen rengasmaisen sulkijalihaksen läpi ohutsuoleen.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.