Laktoosi-intoleranssi

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa tilannetta, jossa ihminen ei siedä maitosokeria eli laktoosia. Tavallisesti maitotuotteista saatava laktoosi pilkkoutuu ohutsuolessa laktaasientsyymin vaikutuksesta kahdeksi hyvin imeytyväksi lyhytketjuiseksi sokeriksi, glukoosiksi ja joskus galaktoosiksi. Mikäli ihmisen ohutsuolen solut eivät kykene tuottamaan tarpeeksi laktaasientsyymiä, hajoamaton laktoosi saa aikaan suolessa nesteen kertymisen ja paksussa suolessa olevat bakteerit hajottavat sitä muodostaen mm. kaasuja. Laktoosi-intoleranssin oireita ovat vatsan löysyys,/ripuli, vatsan kurina, kipu ja ilmavaivat.

Laktoosi-intoleranssilla tarkoitetaan yleensä aikuisiän hankittua laktaasientsyymin puutetta, jota on 17%:lla suomalaisista eli toisin sanottuna 83% suomalaisista aikuisista sietää maitotuotteita.

Laktoosi-intoleranssia epäiltäessä voi käydä lääkärin vastaanotolla, mutta laktoosi-intoleranssi voidaan todeta myös kotikonstein 2-3 viikon täysin laktoosittomalla ruokavaliokokeilulla. Mikäli maitoa sisältävän ruokavalion aikana olleet oireet korjaantuvat, voidaan mitä suurimalla todennäköisyydellä puhua laktoosi-intoleranssista. Lääkäri voi tutkia verestä DNA-testin, joka voi paljastaa laktoosi-intoleranssille altistavan geenityypin. Yksi oivallinen keino selvittää on maitosokerirasitus-testi, jossa tutkittavalle annetaan veteen sekoitettuna 70 g laktoosia ja tutkitaan verensokeria mittaamalla nouseeko sen pitoisuus.

Laktoosia esiintyy vain maidossa ja maitoa sisältävissä elintarvikkeissa. Hapanmaitotuotteissa laktoosipitoisuus on luonnollisesti alhaisempi kuin maidossa, koska osa laktoosista on muuttunut maitohapoksi. Kovissa, kypsytetyissä juustoissa ei ole laktoosia.

Hoitona laktoosi-intoleranssissa on vähä-laktoosiset tai laktoosittomat tuotteet ja laktaasikapselit.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.