Johdanto

LaboratorioVatsan alueen sairauksien laboratoriokoediagnostiikka on monisyistä ja vaativaa. Vatsassa (käsittää alueen rintakehän alaosasta lantion yläosaan) on lukuisia sisäelimiä, jotka sairaustilanteissa vauriotuvat eri tavoin ja erittävät ulosteeseen että vereen erilaisia merkkiaineita sen seurauksena. Mikäli näiden merkkiaineiden pitoisuudet poikkeavat laboratoriossa määritellyistä viitearvoista, on se merkki poikkeamasta ja mahdollisesta sairaudesta. Sairausdiagnostiikka vaatii näiden laboratoriokoearvojen perusteella loogista yhdistelykyä. Usein kuitenkin on lisäksi turvauduttava vatsan alueen elinten kuvantamisiin eri tekniikoilla sekä mahdollisten kudosnäyteanalyyseihin.

Artikkeli valottaa yleisellä tasolla yleisempien vatsan alueen sisäelinten laboratoriokokeita, paneutumatta itse sairausdiagnostiikkaan niiden pohjalta. Laboratoriokokeiden normaalit viitevälit riippuvat missä laboratoriossa ne ovat tehty ja lisäksi ne vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaisesti. Viitevälit on löydettävissä kunkin laboratorion ohjekirjasta.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.