Crohnin tauti

Crohnin tauti on toinen varsinainen krooninen suoliston tulehdussairaus, jossa tautimuutoksia voi olla missä tahansa ruuansulatuskanavan alueella suusta peräaukkoon. Eniten sairauden aiheuttamia muutoksia nähdään kuitenkin ohutsuolen loppuosassa ja paksusuolessa. Taudille tyypillinen sairastumisikä on 10 - 30 vuotta. Sitä on pidetty syntytavoiltaan osin samanlaisena haavaisen paksusuolen tulehduksen kanssa. Crohnin tautiin liittyy yleensä (veri)ripulin lisäksi (ruokailun jälkeistä) vatsakipua ja kuumetta.

Colitis ulcerosasta
poiketen, Crohnin tauti voi aiheuttaa tulehdusta suolen seinämän kaikissa kerroksissa eikä pelkästään sisäpintaa verhoavalla limakalvolla. Tämä voi johtaa suolen kureutumiseen (striktuurat) tai kapeiden käytävien (fistelit) muodostumiseen joko suolen mutkien tai suolen ja muiden elimien (iho, emätin, sappi) välillä.

Hoito noudattelee samoja linjoja colitis ulcerosan kanssa ja käytetyt lääkeaineet ovat samoja, joskin Crohnin taudissa käytetään vaikeissa muodoissa vielä toistaiseksi "täsmälääkkeinä" enemmän ns. biologisia lääkkeitä (infliksimabi, adalimumabi), jotka on suunnattu suoraan tulehduksen välittäjäaineisiin estäen niiden toimintaa. Jopa puolet Crohnin tautia sairastavista joutuu jossain elämänsä vaiheessa sairautensa takia leikkaushoitoon.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.