Bakteerien merkitys

Ulostemassasta jopa 25 % on bakteereita ja limakalvon kuollutta, irronnutta solukkoa. Ihmisen ulosteen tiedetään sisältävän satoja erilaisia bakteerilajeja ja -kantoja, mutta lähellekään kaikkia suolen mikrobeja ole vielä pystytty tunnistamaan.

Bakteerien tehtävänä on hajottaa ohutsuolesta tulevia ravintoaineita, joita elimistön omat mekanismit eivät ole kyenneet hajottamaan. Anaerobiset bakteerikannat tuottavat mm. hiilidioksidia, metaania ja typpiyhdisteitä. Bakteerikantojen välinen tasapaino on yksi merkittävä tekijä paksusuolen normaalitoiminnalle. Jos kaasua muodostavat kannat ovat yliedustettuna tai näiden kantojen ravinteita on ylen määrin tarjolla, voi seurauksena olla turvottelua, kipua ja ilmavaivoja.

Joskus nestemäinen uloste pääsee virtaamaan epätarkoituksenmukaisesti joko leikkauksessa poistetun tai väärin toimivan ohutsuolen sulkijalihaksen läpi takaisin ohutsuoleen aiheuttaen ripulia. Tällöin puhutaan bakteerien ylikasvusyndroomasta, jota voidaan hoitaa antibiootein.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.