Antibiootit ja suoli

Antibiootti tarkoittaa suomeksi elävää mikro-organismia (bakteerit) vastaan vaikuttavaa lääkeainetta. Antibiootteja käytetään nykyisin varsin liberaalisti erilaisten mikrobien aiheuttamiin tulehduksiin. Useimmiten antibioottien käyttö on perusteltua, mutta on huomioitava, että antibiooteilla voi olla hyvin hankalia suolistoon ja ruuansulatuskanavaan kohdistuvia sivu- tai haittavaikutuksia. Erittäin yleinen sivuvaikutus on ripuli, jonka tiedetään liittyvän lukuisiin eri antibiootteihin (mm. penisilliinit, kefalosporiinit, tetrasykliinit).

Ripuli johtuu yleensä paksusuoleen pääsevän aktiivisen lääkeaineen haitallisesta vaikutuksesta suoliston tasapainoa ylläpitäviin bakteerikantoihin. Antibioottihan ei erottele kohdebakteereitaan vaan tuhoaa kaikkia bakteerikantoja, jotka ovat sille herkkiä. Mitä laajakirjoisempi (useaan bakteerikantaan vaikuttava) antibiootti on kyseessä, sitä todennäköisempää on saada ripuli sivuvaikutuksena hoidon aikana tai pian sen jälkeen. Pahimmillaan voi ilmetä veriripulia, joka on aihe lääkityksen keskeyttämiseen. Jos veriripuli ei lakkaa kolmen päivän kuluessa antibiootin tauottamisesta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisten lisäselvitysten tekemiseksi.

Pahoinvointi ja oksentelu ovat myös mahdollisia sivuvaikutuksia, jotka voivat johtaa lääkityksen keskeyttämiseen tai vaihtamiseen. Näitä oireita tiedetään esiintyvän esim. imidatsoli- ja makrolidiryhmän antibiootteja käytettäessä. Ensin mainitut voivat aiheuttaa myös metallin makua suussa, joka on hyvin kiusallinen oire.

Eräät fluorokinoloniryhmän (esim. siprofloksasiini) antibiootit voivat aiheuttaa paksusuolen tulehduksen, jota kutsutaan pseudomembranoottiseksi koliitiksi. Oireina on kipua ja (veri)ripulia, jotka korjaantuvat yleensä kun limakalvo paranee vähitellen antibioottialtistuksen jälkeen.

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: