Ruokavalio vaikuttaa suolistosyöpien kehittymiseen bakteerien välityksellä

Suoliston bakteerit saattavat yhdessä ruokavalion kanssa vaikuttaa suolistosyöpien kehittymiseen. Yhteys ei tosin selitä kaikkia syöpiä, tuoreet tutkimustulokset osoittavat.

JAMA Oncology -lehdessä julkaistut havainnot ovat erittäin mielenkiintoisia, sillä ne saattavat selittää, miksi tietynlaiset ruokavaliot pienentävät suolistosyövän riskiä ja toiset suurentavat.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa keskityttiin suolistosyöpiin liitetyn Fusobacterium nucleatum -bakteerin ja ruokavalion yhteyksiin. Kyseistä bakteeria löytyy usein suoliston syöpäkasvaimista ja sen on epäilty osallistuvan kasvainten syntyyn.

Tutkijat kävivät läpi yli tuhannen syöpäpotilaan kasvaimista otettuja koepaloja ja havaitsivat potilaan ruokavalion vaikuttaneen siihen oliko hän sairastunut Fusobacterium nucleatumia sisältävään syöpään. Sairastumisriski oli selvästi pienempi osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli paljon kuitua ja täysjyväviljoja. Paljon punaista lihaa, makkaraa ja muita lihajalosteita sekä teollisesti prosessoituja viljoja nauttivat sen sijaan sairastuivat todennäköisemmin.

Tulokset koskivat ainoastaan Fusobacterium nucleatumia sisältäviä kasvaimia. Muunlaisten syöpäkasvainten todennäköisyyteen ruokavaliot eivät vaikuttaneet. Tämä voi selittää myös sen, miksei kuitupitoinen ruokavalio ole pienentänyt suolistosyöpien riskiä kaikissa tutkimuksissa.

Havainnot viittaavat laajemminkin siihen, että bakteerit voivat toimia välittävänä tekijänä suoliston syöpien ja ruokavalion välisessä yhteydessä. Havainnot myös vahvistavat käsitystä kasvispainotteisen ja kuituja sisältävän ruokavalion merkityksestä suolistosyöpien ehkäisyssä. Suolistosyövät eli paksu- ja peräsuolisyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Suolistosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpä maailmassa.

Lähde: JAMA Oncology 2017;DOI:10.1001/jamaoncol.2016.6374

Lue lisää:

Suolistosyöpä: Suolistosyövän seulonnan vaikuttavuudesta ei vielä varmuutta

Syöpä? Älä ohita näitä oireita olankohautuksella

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Tämä on taas niitä Harvardin yliopiston missioita. Harvard pönkittää näkemyksiään tekemällä lukemattomia tutkimuksia, jotka perustuvat tuohon vanhaan terveydenhoitohenkilökunnan (Nurses’ Health Study & Health Professionals Follow-up Study) kyselytutkimuksiin. Tuo kyselyaineisto on vääristynyt. Iso osa naisista ilmoitti syövänsä n. 1500 kaloria ja miehistä n. 1800 kaloria päivässä, vaikka BMI oli yli 25, eli eivät olleet hoikkia. Ei uskottavaa. Tod. näk juuri tupakoimattomat ja liikkuvat, eli terveemmät, jättivät punaisen lihan ja tyydyttyneen rasvan vähemmälle, niinkuin tunnetusti käy näissä kyselyissä. Lisäksi tutkimuksessa pisteytettiin kysellyt ruokavaliot erilaisten kriteerien mukaan kokonaisuudeksi, eli sieltä ei pysty sanomaan, että esim punainen liha aiheuttaa syöpää. Sokeria eikä passiivista tupakointia ei huomioitu, molemmat potentiaalisia riskitekijöitä, jotka saattavat olla yleisempiä lihansyöjien keskuudessa kuin lenkkeilevien täysjyväihmisten keskuudessa.
Vierailija (ei varmistettu)
Edelleenkin viljaton ravinto on monelle se terveellisin. Yllättävän monelle. Tutkimuksessa ei ollut mukana erityisen terveellistä ruokavaliota. Toinen ryhmä söi eineksiä ja toinen vähemmän prosessoitua viljapainotteista ruokaa. Eineksiä syövillä enemmän syöpää, kuinka yllättävää. Jutun pointtina on vihjailla lihansyönnin olevan muka epäterveellistä, koska einesruokavaliossa oli runsaasti lihaa. Toinen ryhmä söi lihaa yhtä lailla. Näin näitä tutkimuksia manipuloidaan, jotta rahoittaja on tyytyväinen. Heinäkasvit ovat 4 mahaisen märehtijän ruokaa, koska niiden ravinteet ovat sitoutuneet fytaatteihin. Tarvitaan 4 mahaa tai idätys, jotta hyötyisimme heinäkasvien ravinteista. Siksikin ne ovat ihmiselle edelleen korvikeruokaa, emmekä pysty käsittelemään niiden proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi. Suomessa keliakiaa esiintyy n. 2 %:lla väestössä. Ihmisen evoluutio on kestänyt 2,5 milj. vuotta, jonka aikana geeniperimämme ei ole muuttunut. Elimistömme on tottunut metsästäjä-keräilijä-ruokavalioon (marjat, juuret, kasvikset, hedelmät, kala, eläinperäiset tuotteet), johon ei vilja tai maito kuulu millään muotoa Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista. Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa. Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. Luulenpa, että tässä nyt yritetään pitää yllä suomalaista, voimakkaasti viljatuotteisiin nojaavaa ruokateollisuutta, mistä hyötyy siten omalta osaltaan myös lääketeollisuus. Asian kieltäminen ja kiertäminen tulee vain meille veronmaksajille äärimmäisen kalliiksi ja aiheuttaa huomattavia inhimillisiä kärsimyksiä. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljoja. Lisäksi viljat nostavat verensokerin korkealle, mikä on omiaan edistämään lihavuuden, kakkostyypin diabeteksen ja verenpaineen esiintyvyyttä. Vastoin virallista käsitystä ei ole olemassa hyviä, huonoja, hitaita tai nopeita hiilihydraatteja, on vain hiilihydraatteja, joiden määrällä on merkitystä. Kaikki hiilihydraatit muuttuvat maksassa glukoosiksi. Liika hiilihydraatti lihottaa ja sairastuttaa mm. II-tyypin diabetekseen, joka on ollut tiedossa jo yli 200 vuotta eli mikään uusi asia tämä ei ole. Viljoissa hiilihydraattia on n. 70% ja muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15%.
Vierailija (ei varmistettu)
Jos vähentää alkoholinkäyttöä niin sairastumisriski kaksinkertaistuu? Siispä äkkiä baarikaapille! Vois ehkä pikkasen katsoa mitä kirjoittaa ja miten, kun kääntelee suomeksi... hoh hoijaa...

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.